21. decembar 2022. Obeležen jevrejski praznik Hanuka u Narodnoj skupštini

21. decembar 2022. Obeležen jevrejski praznik Hanuka u Narodnoj skupštini

Sreda, 21. decembar 2022.

Obeležen jevrejski praznik Hanuka u Narodnoj skupštini

Jevrejski praznik Hanuka, obeležen je danas u Narodnoj skupštini, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom i ambasade Države Izrael u Republici Srbiji.


Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom mr Milovan Drecun čestitao je praznik svim Jevrejima i Državi Izrael i poželeo da ga proslave okruženi mirom i ljubavlju svojih porodica, posvećeni jedni drugima, onako kako nalaže duga tradicija.

„Hanuka se slavi u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere, kada je ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz Hrama“, naglasio je Drecun. Podvukao je da je Hanuka jedan od najsrećnijih jevrejskih praznika, praznik svetlosti i čuda i obeležava oslobođenje od grčke vladavine.

Prema rečima Drecuna, Hanuka je izuzetna prilika da govorimo o snažnoj istorijskoj bliskosti, o dubokom prijateljstvu srpskog i jevrejskog naroda, koji su se tokom cele istorije borili za život i slobodu na svojoj zemlji.

Snažna istorijska bliskost dva naroda proizilazi iz činjenice da su delili istu sudbinu i pretrpeli velika stradanja tokom Drugog svetskog rata, Jevreji su doživeli holokaust, a Srbi užasan genocid, naveo je predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom i dodao da su upravo tada Srbi i Jevreji u tim jezivim događajima ojačali svoje odnose i podigli ih na nivo iskrenog i neuništivog prijateljstva.

Mr Milovan Drecun je podsetio na podatak da je Srbija bila prva zemlja u svetu koja je priznala Balfurovu deklaraciju 1917. godine i pravo Države Izrael na postojanje, što dodatno govori i snažnim istorijskim vezama srpskog i jevrejskog naroda.

Govoreći o međuparlamentarnoj saradnji dve zemlje, ocenio je da postoji prostor za dodatno intenziviranje, uključujući i razmene poseta na najvišem nivou, kao i kroz uzajamne posete članova odbora za spoljne poslove, članova poslaničkih grupa prijateljstava i članova ostalih skupštinskih odbora.

Drecun je govorio o teškoj situaciji sa kojom se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji i naveo da se svi potezi prištinskih vlasti sprovode u cilju potpunog proterivanja Srba sa Kosova i Metohije. Naglasio je da Beograd ostaje posvećen politici mira i bezbednosti i otvoren za dijalog s Prištinom, jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja.

S tim u vezi, naveo je da je 2021. godina donela teško iskušenje za prijateljstvo dva naroda. „Veoma nas je pogodilo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Izraela, jer je Kosovo i Metohija srpska sveta zemlja, tamo su naši koreni i naše svetinje koje nas čine onim što jesmo“, podvukao je Drecun.

Izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke Izraela i izrazio nadu da će u narednom periodu rukovodstvo Izraela preispitati ovu odluku i da se odnosi Izraela sa tzv. državom Kosovo neće dodatno intenzivirati.

Drecun je izrazio nadu da Izrael neće delovati aktivno protiv naših interesa u okviru međunarodnih organizacija.

Učesnicima skupa se putem video poruke obratio predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Izraela Boaz Toporovski, istakavši da je ovo prilika da, u duhu praznika Hanuke, oteramo mrak i rasprostremo svetlost. U svom obraćanju složio se da su dva naroda delila istu sudbinu i pretrpela velika stradanja tokom Drugog svetskog rata. Istakao je da će dati svoj doprinos da odnosi Srbije i Izraela budu bolji i kvalitetniji i da je od velike važnosti za obe zemlje jačanje spoljnopolitičkih odnosa. Dodao je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti trgovine, poljoprivrede, turizma i IT sektora. Drecun je takođe pozdravio i prisustvo počasnog konzula Republike Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića.

Događaju je prisustvovao i rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, koji je nakon obraćanja započeo sa paljenjem Hanuka sveća.


Video (1)

Sreda, 21. decembar 2022. | obeležavanje jevrejskog praznika Hanuka 21.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja