Sreda, 8. mart 2017.

O pravima žena u Srbiji se mora govoriti svakog dana

Međunarodni dan žena, 8. mart, prilika je da se podsetimo svih žena koje su ostavile dubok trag u našoj istoriji, ali i da pošaljemo poruku da se o pravima žena u Srbiji mora govoriti svakog dana, a ne samo na današnji dan.


Položaj žena u Srbiji poboljšan je, ali i dalje nemamo jednaka prava kao muškarci. Zato je neophodno istrajati u toj borbi. Usvajanjem rodno odgovornih javnih politika, država ima vodeću ulogu u stvaranju uslova za rodnu ravnopravnost.

Naš zajednički cilj mora da bude stvaranje uslova u kojima će jedino merilo uspeha biti - rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena.

Narodna skupština Republike Srbije prepoznala je potrebu za jačanjem rodne ravnopravnosti i snažno podržala rad Ženske parlamentarne mreže, koja okuplja poslanice svih stranaka. Izglasali smo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i uveli rodno odgovorno budžetiranje sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena.

U Srbiji je zaposleno 40 odsto žena, 26 odsto žena su preduzetnice, 15 odsto žena samostalno obavlja posao, samo 8 odsto žena su predsednice opština ili gradonačelnice, oko 15 odsto žena učestvuje u izvršnoj vlasti i za isti posao nisu jednako plaćene kao muškarci.

Izbori za predsednika Srbije prilika su da kandidati daju odgovore šta će učiniti da ovi procenti budu veći. To čeka 51,7 odsto građana naše zemlje, odnosno - žene Srbije.