22. septembar 2023. Učesnici sastanka

22. septembar 2023. Učesnici sastanka

Petak, 22. septembar 2023.

Nemačka vidi i podržava Srbiju kao buduću punopravnu članicu EU

Predsednik i članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali su danas, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorkom Nemačke u Republici Srbiji Nj. E. Anke Konrad.


Predsednik Odbora Borko Stefanović istakao je da Srbija i Nemačka imaju izuzetnu saranju, pre svega posmatrano kroz prizmu visokog stepena nemačkih investicija u našoj zemlji. On je naglasio da postoji prostor za unapreenje bilateralne saradnje posebno u segmentu međuparlamentarne diplomatije. Stefanović je rekao da, iako Srbija i Nemačka nemaju isti stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, veruje da imaju zajedničku želju da se postojeći problem reši na način koji neće izazvati dublje podele i , kako je naglasio, kontinuiranu „zaglavljenost“ Belkana na evropskom putu. Stefanović je istakao da sa najvećim ocenama treba oceniti inicijativu Berlinski proces, koja je u velikoj meri doprinela podizanju standarda i pripremljenosti Srbije za buduće članstvo u EU.

„Potrebne su nam nedvosmislene poruke iz Evrope o budućem ulasku celog regiona u Evropsku uniju i ohrabreni smo kada takve poruke čujemo, a na nama je da uradimo naš domaći zadatak. S druge strane, mislim da je jasno da su se, u senci užasne tragedije u Ukrajijni, geopolitičke prilike drastično promenile i da ovaj region prosto ne može biti ostavljen van evropskih integracija„ naglaio je Stefanović. Njegov lični stav je da u Narodnoj skupštini ne postoji puna saglasnost po pitanju evro integracijan i da smatra da ih Vlada ni ne želi, jer neće da se odrekne kontrole medija, korupcije niti da uradi bilo šta protiv, kako ističe, spirale nasilja u Srbiji. Zato su, kaže Stefanović, izbori neophodni kako bi se sve to promenilo, a Srbija postala sigurno mesto za život i država u EU.

Ambasadorka Nemačke u Republici Srbiji Nj. E. Anke Konrad istakla je da je saradnja dve zemlje na izuzetnom nivo koja se, pored značajnih investicija, ogleda i kroz podršku Nemačke malim i srednjim preduzećima i sektor dobrog upravljalja.

„Sve to što zajedno radimo doprinosi i približavanju Srbije Evropskoj uniji „rekla je Konrad. Ona je naglasila da Nemačka želi da naša zemlja bude deo EU i to kao punopravna članica, a ne kao članica drugog reda. Istakla je da nije došlo do izmene zahteva Srbiji za priključenje, ali i naglasila da se i sama EU razvila i da postoje novi propisi.

Ambasadorka se osvrnula i na trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji , posebno na položaj srpskog naroda na tom delu srpske teritorije.

„Vidimo provokacije bez povoda, sve to stvara nove prilike za incidente. Mi želimo da se krene putem normalizacije. Moraju biti formirane zajednice srpskih opština za ljude koji žive na Severu Kosova, kako bi imali normalan život i ne smemo zaboraviti da tamo žive i pripadnici druguh nacionalnosti, želimo normalizaciju život za sve“ naglasila je ambasadorka Nemačke.

Član Odbora Nemanje Joksimović izrazio je zadovoljstvo što Nemačka vidi Srbiju kao buduću punopravnu članicu EU što je, kako je istakao, strateški spoljnopolitički prioritet Srbije i dodao da Narodna skpština i Odbor imaju važnu ulogu u tome.

Član Odbora Đorđe Miketić smatra da rešenje za aktuelna pitanja treba tražiti u organizovanju konferencije država Zapadnog Balkana sa zemljama Kvinte i EU, u cilju prevazilaženja postojećih problema, kako bi naš region postao region mira i stabilnosti i zajedno išao ka EU.

Ksenija Marković, zamnica člana Odbora, izrazila je zadovoljstvo što Nemačka vidi Srbiju kao buduću punopravnu članicu EU, te istakla da daje punu podršku Berlinskom procesu i svakom vidu regionalne saradnje, ne samo ekonomskoj, već i promovisanju političkih saveza i veze.

Član Odbora Zoltan Dani uložio je primedbu da EU daje veću političku podršku Kosovu nego Srbiji i naglasio da se Rezolucija 1244 mora poštovati. „ Mi poštujemo Evropsku uniju, ali želimo da i Evropska unija poštuje nas“, rekao je...

Elvira Kovač, predsednica Odbora za evropske integracije i članica Odbora za spoljne poslove istakla je da se slaže da je geopolitička situacija otvorila mogućnosti za proširenje EU i da je Srbija veoma aktivna na svim foruma, te da se nada brzom rešavanju ratnih sukoba između Rusije i Ukrajine i opštoj stabilizaciji situacije.

Sastanku je prisustvovala i govorila o aktuelnim temama i članica Odbora Dunja Simonović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja