Ponedeljak, 24. april 2023.

Nastavak Osme sednice Odbora za spoljne poslove

Odbor za spoljne poslove je u ponedeljak, 24. aprila 2023. godine, nastavio Osmu sednicu, koja je odložena 28. decembra 2022. godine, na predlog zamenice predsednika Odbora Marine Raguš, zbog nepostojanja formalno-pravnih uslova za njeno održavanje.


Odbor je na ovoj sednici odlučio da obavi zajednički načelni pretres o Predlogu rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Republike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, koji je podneo narodni poslanik Borko Stefanović; Preporukama Vladi Republike Srbije o novoj spoljnoj politici, koju je podnela grupa narodnih poslanika; Deklaraciji o potrebi jačanja saradnje sa Ruskom Federacijom na bilateralnom nivou i u međunarodnim organizacijama koju je podnela grupa narodnih poslanika; Deklaraciji o „Srpskom mini-šengenu“ (novi oblik integracije Srbije, Republike Srpske i Crne Gore) koju je podnela grupa narodnih poslanika i Predlogu rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenata spoljne politike, koju je podnela grupa narodnih poslanika.

Nakon obrazloženja prvih pet tačaka dnevnog reda od strane predstavnika predlagača i rasprave koje je potom usledila, Odbor je glasao da ne prihvati Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Republike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, Preporuke Vladi Republike Srbije o novoj spoljnoj politici, Deklaraciju o potrebi jačanja saradnje sa Ruskom Federacijom na bilateralnom nivou i u međunarodnim organizacijama, Deklaraciji o „Srpskom mini-šengenu“ (novi oblik integracije Srbije, Republike Srpske i Crne Gore), te Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenata spoljne politike.

U nastavku sednice, Odbor je usvojio više inicijativa za posete i konstatovao redovne aktivnosti stalnih delegacija.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Borko Stefanović, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Hadži Milorad Stošić, dr Đorđe Miketić, Draginja Vlk, Đorđe Komlenski, Marina Raguš, mr Nenad Tomašević, Jasmina Obradović, Sanda Rašković Ivić, Miodrag Linta, Ana Miljanić, Nemanja Joksimović, Usame Zukorlić, Nataša Jovanović, Uglješa Marković i Sanja Ćalović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 24. april 2023. | Osma sednica Odbora za spoljne poslove 24.04.2023.(nastavak)Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5