17. jun 2022. Narodni poslanik prof. dr Vladimir Marinković i poslanik Bundestaga Folkmar Klajn

17. jun 2022. Narodni poslanik prof. dr Vladimir Marinković i poslanik Bundestaga Folkmar Klajn

Petak, 17. jun 2022.

Narodni poslanik prof. dr Vladimir Marinković razgovarao sa poslanikom Bundestaga

Narodni poslanik prof. dr Vladimir Marinković razgovarao je danas u Narodnoj skupštini sa saveznim poslanikom CDU/CSU poslaničke grupe Folkmarom Klajnom (Volkmar Klein), koji boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu. On je izvestilac poslaničke grupe za ekonomski razvoj i saradnju, a istovremeno je i zamenik predsedavajućeg Parlamentarne nemačko-pacifičke grupe.


Prof. dr Vladimir Marinković je izrazio zadovoljstvo što odnosi i veze Srbije i Nemačke stalno jačaju, ističući da postoji intenzivna saradnja na najvišem političkom nivou, ali i na ekonomskom planu, imajući u vidu da je preko 75 hiljada naših građana zaposleno u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji. „Zahvalni smo na poverenju u našu zemlju i velikom broju investicija“, naglasio je on. Marinković je naveo da je bitno da se ova dinamična komunikacija između Srbije i Nemačke održava, posebno u specifičnim okolnostima u kojima se nalazi cela Evropa. Naglasio je da je članstvo u Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet i strateški cilj Srbije.

Tokom razgovora, prof. dr Vladimir Marinković se osvrnuo i na dijalog između Beograda i Prištine, ističući da je Srbija posvećena dijalogu i iznalaženju kompromisnog, održivog rešenja. Izrazio je zabrinutost zbog ponašanja privremenih institucija u Prištini i odbijanju sprovođenja Briselskog i Vašingtonskog sporazuma.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, Marinković je posebno istakao važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja predstavlja dobru platformu za stabilizaciju regiona, ekonosmku saradnju i pomirenje. Istakao je da je ova inicijativa bitan preduslov za postizanje dugoročne saradnje na Zapadnom Balkanu, i izrazio žaljenje što Priština odbija učešće u ovoj regionalnoj inicijativi. Istovremeno, odnosi Srbije i Albanije nikad nisu bili na boljem nivou i postignut je visok stepen međusobnog razumevanja, upravo kao rezultat učešća u inicijativi Otvoreni Blakan, konstatovao je Marinković.

Poslanik Bundestaga Folkmar Klajn složio se da je saradnja država regiona Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, navodeći da je u procesu evropskih integracija bitna ne samo bilateralna saradnja država kandidata sa članicama EU, već i međusobna saradnja država regiona Zapadnog Balkana. U tom smislu, inicijativa Otvoreni Blakan ima veliki značaj i blisko je povezana sa Berlinskim procesom, zaključio je on.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 10. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja