8. septembar 2017.  Narodni poslanik dr Aleksandar Martinović i savetnik u ambasadi Ruske Federacije Aljona Kudrjavceva

8. septembar 2017. Narodni poslanik dr Aleksandar Martinović i savetnik u ambasadi Ruske Federacije Aljona Kudrjavceva

Petak, 8. septembar 2017.

Narodni poslanik dr Aleksandar Martinović na sastanku sa savetnikom u ambasadi Ruske Federacije

U razgovoru narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića i savetnice u ambasadi Ruske Federacije, ocenjeno je da obe zemlje žele što tešnju saradnju kako u oblasti ekonomije i politike, tako i na vojnobezbednosnom i vojnotehnološkom planu.


Narodni poslanik dr Aleksandar Martinović upoznao je savetnicu Aljonu Kudrjavcevu sa uskom saradnjom koju je Narodna skupština ostvarila sa ruskom Dumom, i dodao da Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom u okviru Narodne skupštine broji najveći broj poslanika, što ukazuje na bliske odnose dve zemlje. Martinović je izrazio i zahvalnost Rusiji na podržavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i na podršci koju joj pruža u Savetu bezbednosti. On je još jednom potvrdio stav da Republika Srbija ne želi članstvo u NATO i da se drži svog principijelnog stava po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Kudrjavceva se interesovala za unutrašnji dijalog po pitanju strategije Kosova i Metohije, koji je najavljena na jesen, kao i o gradskim izborima koji se očekuju najkasnije do marta naredne godine. Martinović je istakao da je interes Srbije da na Kosovu i Metohiji dođe do pomirenja dva naroda, ali i da se ojača pozicija Srba u pokrajini i vrati proterano srpsko stanovništvo. Što se tiče predstojećih gradskih izbora Martinović je naveo da još nije precizirano kada će biti raspisani, ali i da je veoma bitno da Beograd nastavi da se ekonomski razvija, navodeći primer projekta „Beograd na vodi“, na kojem su angažovana domaća preduzeća.

Na sastanku je bilo reči i o donošenju novog Ustava, odnosno izmeni sadašnjeg Ustava, do kojeg će doći tek ako se postigne neophodna široka društvena i politička saglasnost, a koja bi omogućila eventualnu nezavisnost pravosuđa i dalje usaglašavanje sa pravnim tekovinama Evropske unije.

U razgovoru, sagovornici su razmenili mišljenja i o uvođenju bescarinske zone na prostorima bivše SFRJ kojom bi se relaksirali odnosi zemalja na Zapadnom Balkanu i poboljšale ekonomske situacije Republike Srbije i okolnih zemalja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Nedelja, 24. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja