19. mart 2023. Učesnici zasedanja Međunarodnog sekretarijata ISP

19. mart 2023. Učesnici zasedanja Međunarodnog sekretarijata ISP

Četvrtak, 23. mart 2023.

Narodni poslanik Čotrić na zasedanju ISP na Kipru

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja učestvovao je na zasedanju Međunarodnog sekretarijata ISP koje je održano u Republici Kipar, od 16. do 19. marta ove godine.


Čotrić je ukazao na neprimerene postupke privremenih institucija u Prištini koje odbijaju da izvrše preuzete obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština i na brojne nasrtaje albanskih ekstremista na Kosovu i Metohiji na pripadnike srpskog naroda, njihovu imovinu, kao i na skrnavljenje hramova Srpske pravoslavne crkve.

Na zasedanju je odlučeno da Godišnja skupština ISP bude održana u junu ove godine u Grčkoj.

Čotrić je u okviru delegacije ISP imao susrete s predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom, predsednicom Doma predstavnika Anitom Dimitriju, ministrom inostranih poslova Konstantinosom Kombosom i kiparskim arhiepiskopom Georgiosom. Narodni poslanik je zahvalio visokim kiparskim zvaničnicima na principijelnom stavu Kipra o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci evropskim integracijama naše zemlje. Ujedno, istakao je podršku Srbije teritorijalnom integritetu Kipra i nastojanjima da na miran način ponovo dođe do ujedinjenja podeljenog ostrva.

Poslanik Čotrić se tokom boravka na Kipru sastao i sa ambasadorom Republike Srbije Markom Blagojevićem, upoznao ga sa zaključcima donetim na zasedanju ISP i razgovorima sa kiparskim zvaničnicima. Ambasador Blagojević je informisao poslanika o odnosima Srbije i Kipra, za koje je naglasio da su na najvišem nivou u svim oblastima saradnje između dve prijateljske zemlje.