9. februar 2019. Narodni poslanik Aleksandar Čotrić na proslavi nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji

9. februar 2019. Narodni poslanik Aleksandar Čotrić na proslavi nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji

Subota, 9. februar 2019.

Narodni poslanik Čotrić na proslavi nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji

„Srbija i Severna Makedonija su dve susedne i prijateljske zemlje čiji odnosi se kreću uzlaznom linijom. Tome doprinose intenzivni politički kontakti na nivou predsednika, premijera, ministara i članova parlamenata, kontinuirano unapređenje ekonomske, trgovinske i kulturne saradnje, kao i srpska i makedonska manjina u dve države“, istakao je 9. februara narodni poslanik Aleksandar Čotrić u gradu Tetovu, gde se obratio učesnicima obeležavanja Nacionalnog praznika srpske zajednice u Republici Makedoniji.


Čotrić je na skupu kojem je prisustvovalo više od pet stotina pripadnika srpske zajednice u Makedoniji i njihovih makedonskih prijatelja, čestitao praznik Svetog Savu, zahvalio na očuvanju identiteta i poželeo jedinstvo i slogu u delovanju na kulturnom, umetničkom, prosvetnom, informativnom i duhovnom planu.

„Narodna skupština Republike Srbije i Odbor za dijasporu i Srbe u regionu jedinstveni su u pogledu statusa našeg naroda u rasejanju i zemljama okruženja i aktivno rade na zaštiti prava i interesa svojih državljana u inostranstvu, pri čemu se posebno razvijaju i unapređuju odnosi matične zemlje sa Srbima u osam država regiona, uključujući i Severnu Makedoniju“, poručio je Aleksandar Čotrić.

On je dodao da Srbija ima sve snažniju privredu i ekonomiju, da poboljšava svoj diplomatski i međunarodni status i da doprinosi miru i stabilnosti u regionu, što je garancija da će Srbija još svestranije i odlučnije pomagati delove svoga naroda u susednim državama, kako bi unapredili svoje školstvo, rad kulturno-umetničkih društava i informativnu delatnost.

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić je tokom boravka u Makedoniji razgovarao sa Gordanom Jović Stojkovskom, predsednicom Srpske zajednice u Makedoniji, Primislavom Stanojevićem, predsednikom Regionalnog odbora za Tetovo Srpske zajednice u Makedoniji i Momčilom Velićem, predsednikom KUD „Sveti Sava“ iz Tetova o oblicima podrške Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, posebno na planu izdavačke delatnosti, pomoći za obeležavanje značajnih datuma iz srpske istorije, uređenja memorijala i obezbeđenje srpskih narodnih nošnji za članove KUD-a „Sveti Sava“.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja