7. septembar 2017. Osnivačka konferencija Parlamentarne mreže za politiku dijaspore

7. septembar 2017. Osnivačka konferencija Parlamentarne mreže za politiku dijaspore

Sreda, 13. septembar 2017.

Narodni poslanik Čotrić na konferenciji Parlamentarne mreže za politiku dijaspore

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu predstavljao je Narodnu skupštinu na Osnivačkoj konferenciji Parlamentarne mreže za politiku dijaspore koja je održana 7. i 8. septembra u Lisabonu.


Ovaj međunarodni skup organizovala je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, a domaćin je bio Parlament Portugalije. Na otvaranju Konferencije posvećene pitanjima migracije i dijaspore, govorili su Eduardo Fero Rodrigez, predsednik portugalskog Parlamenta, Rene Ruke, potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Tomaš Boček, specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope za migracije i izbeglice.

Na Konferenciji u čijem radu su učestvovali predstavnici nacionalnih parlamenata, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora u fokusu pažnje bile su teme: „Doprinos dijaspore evropskim društvima“; „Odnosi sa zemljama porekla“ i „Odnosi sa zemljama domaćina“. Govornici su u svojim referatima razmatrali i pitanja „učešća dijaspore u demokratskim procesima“; „uticaja dijaspore na razvoj zemalja porekla“; „promocije interkulturalnog dijaloga“ i „uloge dijaspore u izgradnji kohezivnih društava“.

Aleksandar Čotrić u svojoj diskusiji istakao je da je srpska dijaspora veoma brojna i da van zemlje živi oko četiri miliona ljudi koji poseduju srpsko državljanstvo ili su Srbi po nacionalnosti.

„Narodna skupština veoma veliku pažnju posvećuje pitanjima odnosa prema dijaspori i Srbima u regionu, što se ogleda u zakonodavnim inicijativama, podršci budžetskom finansiranju, organizovanju javnih slušanja, konferencija i izložbi, održavanju sednica Odbora za dijasporu i Srbe i regionu sa predstavnicima rasejanja, učešća poslanika na manifestacijama iseljeništva i sunarodnika u regionu, kao i drugim aktivnostima koje doprinose zaštiti prava i interesa građana naše zemlje i Srba izvan Srbije“, rekao je u Lisabonu narodni poslanik Aleksandar Čotrić.

Konferencija je zaključena usvajanjem finalne Deklaracije kojom su se poslanici parlamenata evropskih država i zemalja Mediterana saglasili da fokusiraju aktivnosti parlamentarne mreže na promociju demokratskog učešća, političku saradnju između zemalja porekla i zemalja domaćina i jačanje dijaloga između članova mreže i udruženja dijaspore.P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Subota, 26. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja