2. decembar 2020. Narodni poslanici na onlajn Međuparlamentarnom sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta

2. decembar 2020. Narodni poslanici na onlajn Međuparlamentarnom sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta

Sreda, 2. decembar 2020.

Narodni poslanici na onlajn Međuparlamentarnom sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta

Predsednik i zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove prof dr. Žarko Obradović i Vesna Marković, kao i zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dušica Stojković i član Odbora Nemanja Joksimović, učestvovali su na onlajn Međuparlamentarnom sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.


Sastanak je otvorio predsednik Odbora za spoljne polove EP Dejvid Mekalister, a narodni poslanici učestvovali su na panelu „Zapadni Balkan: 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma“.

O značaju potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u srcu Evrope, kao i o evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana i podršci koju EU pruža na tom putu, ali i o neophodnosti regionalne saradnje i negovanja dobrosusedskih odnosa među državama Zapadnog Balkana, govorili su visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednik Evropske Komisije Žozep Borel, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i direktor Kancelarije za Balkan Međunarodne krizne grupe Marko Prelec.

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović, u svom obraćanju je istakao da je Srbija posvećena članstvu u EU i da to predstavlja spoljnopolitički prioritet naše zemlje. Regionalna saradnja, kao impuls razvoja regiona, takođe je jedan od prioriteta spoljne politike Srbije, naveo je Obradović. U svom procesu evropskih integracija, Srbija ima i posebno pregovaračko poglavlje, koje se tiče normalizacije odnosa sa Prištinom, istakao je on i dodao da se postojeći problemi mogu rešiti samo dijalogom i iznalaženjem kompromisnog rešenja. Ne može se očekivati od Beograda da pristane na nezavisnost tzv. države Kosovo, naglasio je Obradović. Predsednik Odbora za spoljne poslove je naveo i da Priština nije ispunila svoju obavezu, preuzetu potpisivanjem Briselskog sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština, što je od izuzetne važnosti za Srbiju. Obradović je postavio pitanje gospodinu Lajčaku - Kada će Priština da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i šta EU može da učini za ispunjenje te obaveze s obzirom da je EU bila garant tog sporazuma?

Kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini, Žarko Obradović je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da se sva rešenja vezano za funkcionisanje BiH moraju tražiti kroz dogovor dva entiteta i tri naroda.

Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dušica Stojković naglasila je strateško opredeljenje Srbije za članstvo u EU. Ona je istakla i važnost intenzivne regionalne saradnje, kao temeljnog polazišta za integraciju država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Srbija je opredeljena da sva otvorena pitanja sa državama regiona rešava dijalogom, kao i da promoviše ekonomsku saradnju u regionu, naglasila je Stojković i dodala da iz tog razloga veliki značaj predstavljaju inicijative „mini-Šengen“, Transportna zajednica Zapadnog Balkana i Fond za Zapadni Balkan. Uporedo sa tim procesima, od izuzetne važnosti jeste i sprovođenje unutrašnjih reformi u državama Zapadnog Balkana, istakla je Dušica Stojković.

Na kraju konferencije Miroslav Lajčak je odgovorio prof. dr Žarku Obradoviću na postavljeno pitanje kroz konstataciju da se sve obaveze preuzete iz prošlosti moraju aposlutno imlementirati.

Na Međuparlamentarnom sastanku, na kojem su učestvovali članovi Odbora za spoljne poslove EP, kao i predstavnici nacionalnih parlamenata država članica EU i Zapadnog Balkana, razmotrena je i tema „Jedinstveni odgovor EU kao podrška demokratskim promenama u Belorusiji“.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6