15. april 2019. 15. konferencija odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica procesa stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi (KOSAP)

15. april 2019. 15. konferencija odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica procesa stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi (KOSAP)

Ponedeljak, 15. april 2019.

Narodna skupština domaćin 15. KOSAP

15. konferencija odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica procesa stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi (KOSAP) održava se danas u Narodnoj skupštini, u organizaciji Odbora za evropske integracije.


Učesnicima 15. KOSAP obratio se, u ime domaćina, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić koji je izrazio zadovoljstvo što je srpski parlament organizator ovakvog regionalnog sastanka, što je dobar primer regionalne saradnje i potvrda da možemo zajedno da radimo. On je podsetio da regionalna saradnja ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i jačanje odnosa sa susedima. Arsić je dodao i da je dalji proces proširenja EU od presudnog značaja za zemlje regiona, kako u pogledu ubrzanih reformskih procesa, tako i u pogledu ispunjavanja obaveza.

„Očekujemo da će Evropska komisija u izveštajima na adekvatan način konstatovati stepen napredovanja svake zemlje“, rekao je Arsić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, potpredsednik Narodne skupštine podsetio je učesnike KOSAP na Briselski sporazum i na činjenicu da albanska strana nije ispunila nijednu preuzetu obavezu, niti formirala Zajednicu srpskih opština, kao i na uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH. On je izrazio očekivanje da će EU, kao posrednik u dijalogu, uticati na ukidanje taksi i dodao da je Srbija spremna da se dijalog nastavi.

Arsić je rekao da građani Srbije imaju interes za dalji nastavak regionalne saradnje, koja će obezbediti stabilnost i prosperitet. Parlamenti mogu dati svoj doprinos za bolju ekonomsku saradnju u regionu na dobrobit svih njegovih građana, a Srbija je suosnivač brojnih regionalnih foruma i učestvuje u svim projektima regionalne saradnje, poručio je on.

„Narodna skupština je zainteresovana za intenzivniju razmenu parlamentarnih praksi, posebno u procesu harmonizacije zakonodavstva“, zaključio je potpredsednik Arsić.

Ksenija Milenković, pomoćnica ministarke za evropske integracije navela je da je cilj ovakvih skupova dalja saradnja parlamenata u regionu, posebno jačanje uloge odbora za evropske integracije.

„Ovaj format dobra je prilika za razmenu iskustava u poslovima evropskih integracija, a posebno značajna u zakonodavnom procesu i usklađivanju sa pravnim tekovinama EU, što je i najznačajniji proces za naše zemlje tokom pristupanja“, istakla je Milenković.

Ona je podsetila na značajnu ulogu odbora za evropske integracije i nacionalnih parlamenata u momentu kada su i u samoj EU nacionalni parlamenti uključeni u evropske poslove i istakla važnost međusobne saradnje, koja će glasom regiona govoriti o pitanju proširenja EU. Milenković je dodala i da je pred EU interesantan period zbog izbora za EU parlament i istakla da očekuje da će politika proširenja imati visoko mesto na listi prioriteta EU, bez obzira na ishod izbora i sastav buduće Evropske komisije.

„Važno je kakave će se odluke donositi u ovom periodu i očekujemo da će EU poslati pozitivnu političku poruku regionu i da dinamika proširenja neće biti ugrožena“, navela je Milenković.

Govoreći dalje o značaju regionalne saradnje, pomoćnica ministarke za evropske integracije je istakla da se pokazalo da je razmena iskustava od neprocenjivog značaja i od pomoći za unutrašnje reforme i za odnose sa EU.

Učesnicima KOSAP obratila se i Gabrijela Krecu (Gabriela Cretu), predsednica Odbora za evropske poslove Senata Rumunije i kopredsedavajuća KOSAP, koja je poručila da je njena zemlja tokom predsedavanja Savetu EU imala velika očekivanja, ali i strahovanja, kao i da je mislila o budućnosti EU, čiji je deo i Zapadni Balkan. Zato su odlučili da nastave sa prethodnom politikom predsedavanja i prioritetima i poslali poruku za predstojeći samit u maju, na kome će se govoriti o budućnosti EU, a to je da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika. Ona je dodala i da rumunsko predsedavanje podržava proširenje EU i ocenila da je EU još uvek jedno veliko društvo u kome možemo zajedno da živimo.

Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji rekla je da proces proširenja i region ostaju na agendi EU. Učesnicima skupa posebno je naglasila ulogu regionalne saradnje i značaj uloge parlamenta za proces pristupanja. Ona je istakla da je EU zainteresovana za pridruživanje Zapadnog Balkana i dodala da su svi partneri iz regiona napredovali, ali različitim intenzitetom i brzinom, kao i da su Srbija i Crna Gora na tom putu najdalje otišle.

„Proširenje na Zapadni Balkan je sada važnije nego ikada i u najboljem interesu EU je da se postigne stabilnost, jer kada investiramo u Zapadni Balkan, mi investiramo u stabilnost same EU“, zaključila je Norčić Štamcar.

Ona je podsetila na ispunjavanje kriterijuma i obaveza u procesu pridruživanja, kao i na činjenicu da prečica ka EU nema. Regionalna saradnja je ključna u procesu stabilizacije i pridruživanja i mora se više raditi na obezbeđivanju međususedskih odnosa, a sva otvorena bilateralna pitanja moraju se rešavati pre samog pristupanja, navela je zamenica šega Delegacije EU.

„EU i sve zemlje članice pozvale su Kosovo da se ukinu takse i da se vrate dijalogu, jer dijalogu nema alternative“, poručila je Norčić Štamcar.

Ona se u svojim porukama osvrnula i na značaj Berlinskog procesa, podsetivši da je on dobar okvir regionalne saradnje, ali da ne zamenjuje proces evropskih integracija. Najveća odgovornost za reforme i ispunjavanje kriterijuma leži na regionu, a EU će nastaviti sa političkom i finansijskom podrškom Zapadnom Balkanu.

Konferencija je okupila preko 40 učesnika iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Rumunije, koji će na dva panela, kojima predsedavaju predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak i zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, razmeniti iskustva i mišljenja o značaju interparlamentarne i regionalne saradnje za ubrzavanje reformi u procesu pridruživanja EU i o saradnji parlamenata sa civilnim društvom u procesu evropskih integracija.


Video (2)

Ponedeljak, 15. april 2019. | 15. konferencija odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica Procesa stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi – KOSAP 15.04.2019.(I)

Ponedeljak, 15. april 2019. | 15. konferencija odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica Procesa stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi – KOSAP 15.04.2019.(II)Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2