Utorak, 24. oktobar 2006.

Monitoring misija Komiteta ministara Saveta Evrope

Delegacija Komiteta ministara i Sekretarijata Saveta Evrope za Srbiju, boravi u našoj zemlji od 24. do 27. oktobra.


Delegacija Komiteta ministara i Sekretarijata Saveta Evrope za Srbiju, boravi u našoj zemlji od 24. do 27. oktobra. Ovo je prva poseta Monitoring misije Komiteta ministara SE Republici Srbiji kao državi članici Saveta Evrope, a izveštaj o izvršenju ovih obaveza, koji će sačiniti Komitet ministara Saveta Evrope, biće razmatran u novembru ove godine.
U Narodnoj skupštini Republike Srbije delegaciju Monitoring misije 24. oktobra primio je predsednik Predrag Marković, a odvojene sastanke imala je sa predsednicima i predstavnicima poslaničkih grupa.

Predsednik Narodne skupštine je članove delegacije detaljno upoznao sa obimnim poslom koji je obavljen u vezi sa pripremom i donošenjem novog Ustava, kao i sa pripremama za referendum o njegovom potvrđivanju.
Članovi Monitoring misije interesovali su se za ukupnu zakonodavnu aktivnost Narodne skupštine i za rezultate postignute u procesu usaglašavanja našeg zakonodavstva sa evropskim standardima, što je obaveza preuzeta učlanjenjem u Savet Evrope.
Predsednik Marković je pozdravio principijelni stav Saveta Evrope da se u pregovorima o statusu Kosova i Metohije očuva uravnoteženi pristup i uvaže međunarodni standardi. Posebno je zahvalio što je, na njegov poziv predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Van der Lindenu, Savet Evrope formirao adhocmisiju koja će posmatrati sprovođenje referenduma o potvrđivanju novog Ustava Srbije.

Istog dana predsednici poslaničkih grupa Demokratske stranke Srbije i G17 PLUS u Narodnoj skupštini Miloš Aligrudić i Miloljub Albijanić sastali su se sa članovima Monitoring misije Saveta Evrope i razgovarali o aktuelnim prilikama u Srbiji. Gosti su senajviše interesovali za pripremu referenduma, predstojeće izbore i Kosovo i Metohiju.
Predsednici poslaničkih grupa Aligrudić i Albijanić istakli su važnost potvrđivanja novog ustava Srbije i izrazili uverenje da će referendum uspeti. Oni su izneli očekivanje da će odmah posle potvrđivanja ustava biti zakazani parlamentarni izbori.
Predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini Tomislav Nikolić obavestio je goste da je njegova politička stranka, iako u opoziciji, značajno učestvovala u radu na tekstu Predloga ustava i da je posebno važno usvojiti zakon o njegovom sprovođenju. Što se tiče izbora, preneo je stav SRS-a da bi trebalo održati izbore na svim nivoima.

Potpredsednik Narodne skupštine Milan Marković je u razgovoru sa članovima Monitoring misije istakao da je novim ustavom obezbeđen mehanizam za preuzimanje međunarodnih pravnih normi. On je izneo stav Demokratske stranke o nužnosti istovremenih parlamentarnih i predsedničkih izbora.
Ispred Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, delegaciju Monitoring misije primio je savetnik Branko Branković.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja