24. jul 2019. Članovi Poslanička grupa prijateljstva sa Albanijom sa ambasadorom Albanije u Srbiji

24. jul 2019. Članovi Poslanička grupa prijateljstva sa Albanijom sa ambasadorom Albanije u Srbiji

Sreda, 24. jul 2019.

Mir i saradnja od obostranog interesa za Srbiju i Albaniju

Poslanička grupa prijateljstva sa Albanijom, na čelu sa predsednikom Fatmirom Hasanijem održala je danas sastanak sa ambasadorom Albanije u Srbiji Nj.E. Iljirom Bočkuom.


Fatmir Hasani je na samom početku sastanka pozdravio inicijativu ambasadora da se održi protokolarni sastanak sa Poslaničkom grupom prijateljstva, ističući da PGP čini 25 članova, koji su spremni da prodube saradnju sa Albanijom na svim nivoima, pogotovo u oblastima obrazovanja, trgovine, kulture i turizma. Hasani je istakao da dobrosusedski odnosi balkanskih zemalja čine temelj za ulazak Srbije i Albanije u Evropsku uniju i da su protok ljudi i robe dobar pokazatelj da dve zemlje mogu blisko da sarađuju. Naveo je da je obostrani interes da svi vidovi saradnje budu što razvijeniji i ukazao da dijalog može da reši mnoga otvorena pitanja regiona. Saradnja parlamenta dve države može uticati i na relaksaciju odnosa Beograda i Prištine, kao jedno od krucijalnih pitanja evropskog kontinenta, naveo je predsednik PGP.

Nj.E. Iljir Bočka istakao je da je u diplomatskoj profesiji najvažnije držati otvorene kanale komunikacije, koji su ključ produbljivanja saradnje i njenog kretanja unapred. Istakao je veliko zadovoljstvo zbog obrazovanja Poslaničke grupe prijateljstva sa Albanijom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ističući da će odnosima dveju zemalja ovakav čin dati novu dimenziju i novu vrednost. Naveo je i to da u parlamentu Albanije već postoji poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom, i da je glavni zadatak parlamenata i njihovih grupa da šire poruku mira i stabilnosti regiona. Ambasador je izrazio punu spremnost za saradnju i iskoristio priliku da članove Grupe upozna sa zvaničnim pismom predsednika Parlamenta Albanije upućeno Maji Gojković, u kom zahvaljuje na postupku obrazovanja Poslaničke grupe prijateljstva sa izražavanjem uverenosti za dublju saradnju .

Sastanku je prisustvovala i potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić koja je navela da je Albaniju posetila više puta u protekle dve decenije i da je svedok prosperiteta ove države. Ona je navela da je ključ za rešavanje mnogih pitanja u regionu isticanje sličnosti država, a ne njihove različitosti. Dodala je i da Srbija i Albanija dele slične probleme po pitanju razvoja demokratije i institucija, i poželela je uspeh Albaniji u predsedavanju OEBS.
Priliku da se obrate i predstave ambasadoru iskoristili su i članovi grupe Tomislav Žigmanov, Olena Papuga, Dubravka Filipovski, Dragan Jovanović, Desanka Repac, doc. dr Mihailo Jokić, dr Predrag Jelenković, doc. dr Ivan Bauer, prof. dr Ljubiša Stojmirović i Marijan Rističević.

Sagovornici su konstatovali da su se u istoriji dva naroda zajedno borila protiv fašizma, te da su dobre veze zemalja od presudne važnosti za dalje odnose. Dodali su i to da ekonomska saradnja Srbije i Albanije iz godine u godinu rapidno raste, a prošle godine je 60 000 turista iz Srbije posetilo Albaniju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2