11. maj 2018.  Učesnici Međunarodne parlamentarne konferencije: Idejom EU do mira i razvoja

11. maj 2018. Učesnici Međunarodne parlamentarne konferencije: Idejom EU do mira i razvoja

Petak, 11. maj 2018.

Međunarodna parlamentarna konferencija: Idejom EU do mira i razvoja

U organizaciji Odbora za evrpske integracije i uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, 11. i 12. maja 2018. godine, u Beogradu se održava Međunarodna parlamentarna konferencija pod nazivom Idejom EU do mira i razvoja.


U ime organizatora učesnike konferencije, parlamentarce zemalja članica EU, zemalja kandidata za članstvo u EU, poslanike međunarodnih parlamentarnih organizacija i predstavnike civilnog društva i diplomatskog kora, pozdravio je Nenad Čanak, predsednik Odbora za evropske integracije istakavši da ovom konferencijom Srbija želi da pokaže svoju nedvosmislenu nameru da svoj evropski put zadrži i ubrza.

„Nesporna velika većina poslanika Narodne skupštine se izjašnjava za EU kao cilj i evropski put Srbije kao svoj politički kredo. Želeli smo da okupimo kolege koji će sa nama i mi sa njima izgraditi onakvu Evropu koja je osnovica i okvir mirnog suživota svih država, građana, regija i gradova Evrope. EU kao ideja saradnje među narodima je ideja koja će sve današnje nesporazume staviti u istoriju gde im je i mesto“, poručio je Čanak.

Konferenciju je otvorila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković koja je navela da je prošlo sedam decenija od kada je Rober Šuman objavio deklaraciju koja je uspostavila temelj današnjoj EU, nastaloj kao nada i spas i najbolji odgovor na više puta ratom razorenu i osiromašenu Evropu.

„Okupili smo se da sagledamo Evropu kakva je danas u svetlu izazova sa kojima se suočava i otvoreno razgovaramo o njenoj budućnosti, da sagledamo pitanje proširenja i bezbednosti, ekonomske politike i o drugim temama od interesa ne samo za nas na Zapadnom Balkanu, već i za samu EU“, istakla je Gojković.

Ona je navela da se EU suočava sa najvećim izazovima od svog nastajanja, kao što su terorizam, nelegalne migracije, posledice ekonomske krize, konflikti u Evropi i na Bliskom Istoku, ali i efekti Bregzita i predlog budžeta EU do 2027. godine, čije planiranje je izazvalo različite reakcije. Ona je dodala da ovi izazovi ne zaobilaze ni naš region i da je zato važno da odnosi i saradnja u regionu budu izgrađeni na temeljima međusobnog uvažavanja, poverenja i razumevanja, radi izgradnje stabilnosti i obezbeđivanja trajnog mira u regionu. Ona je dodala da je Srbija pokazala da preduzima odmerene i odgovorne poteze, kako bi umanjila svaku vrstu tenzija i kako bi se pažnja usmerila na agendu za budućnost.

„Punopravno članstvo u EU je bilo, jeste i biće naš glavni spoljno-politički cilj. Naša zemlja je pokazala posvećenost reformskim procesima, mi usaglašavamo svoje zakonodavstvo sa legislativom EU i u tom, ni malo lakom procesu, uloga Narodne skupštine je veoma važna. Naša privrženost procesu evropskih integracija i napori da brže idemo ka EU jesu u najboljem interesu naših građana, mira i stabilnosti u zemlji, ali i čitavom regionu. EU se razvijala prevazilaženjem kriza i iznalaženjem novih načina i pravaca delovanja, dok je paralelno tekao proces proširenja i snažna i proširena EU nije stvarna alternativa, jer važan deo snage EU leži upravo u njenom proširenju “, poručila je predsednica Narodne skupštine.

Učesnici konferencije razgovarali su prvog dana rada najpre o evropskoj bezbednosti i odnosu NATO, EU i Ruske Federacije.

Otvarajući ovaj panel, šef delegacije Narodne skupštine u PS NATO Dragan Šormaz istakao je da brojne pretnje koje postoje u svetu danas mogu da ugroze bezbednost, kako nacionalnih država, tako i međunarodni poredak. On je podsetio da Srbija daje svoj doprinos globalnoj bezbednosti kroz učešće u mirovnim misijama EU i UN, što je važan element spoljne politike naše zemlje. On je dodao da je za nas ohrabrujuće to što je u globalnoj strategiji EU istaknuto da stabilnost EU zavisi od stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Govoreći o doprinosu svojih zemalja i organizacija pitanjima bezbednosti i međusobnim odnosima, učenicima konferencije obratili su se Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Paolo Ali, predsednik PS NATO, Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, Sergej Kisljak, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije i Dirk Van der Malen, predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Belgije.

Učesnici panela složili su se da EU ne može da bude potpuna bez integracije Zapadnog Balkana, kao i da je stabilnost regiona ključ za stabilnost čitave Evrope. U tom procesu Srbija ima glavnu ulogu i može da bude izvornik stabilnosti i bezbednosti.

Drugi panel konferencije, EU kao mirovni projekat, otvorio je predsednik Odbora za spoljne poslove prof.dr Žarko Obradović, koji je naveo da je istorija Evrope bila istorija postignuća i napretka društva, ali i istorija bitaka i ratova, kao i da je EU od svog nastanka stavila pitanje mira u vrh agende svog delovanja. Sav njen angažman u tom smislu prepoznao je i Nobelov komitet, koji joj je 2012.godine dodelio nagradu za mir, kao priznanje za uspešnu borbu za mir, demokratiju i poštovanje ljudskih prva, naveo je Obradović.

„Iako se EU suočava sa različitim izazovima, ona objektivno predstavlja najuspešniji projekat u istoriji čovečanstva“, zaključio je Obradović.

On se osvrnuo na uslovljenost pregovora Srbije sa EU pitanjem Kosova i Metohije i istakao da se u Briselu vodi dijalog Beograda i Prištine, ali bez značajnih pomaka ka trajnom rešenju. Obradović je naveo i da se postavlja pitanje da li EU ima kapaciteta i snage da doprinese trajnom miru u ovom regionu i da li je donošenje Strategije za Zapadni Balkan, kojom je reafirmisana evropska budućnost regiona, dovoljna za trajni mir na ovim prostorima, kako bi se EU mogla nazvati najboljim mirovnim projektom, zaključio je Obradović.

Na ovom panelu skupu su se obratili Gabrijela Kretu, predsednica Odbora za evropske poslove Senata Rumunije, Vladimir Orlić, kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

Panelisti su se složili da EU mora da bude branilac i tvorac mira. Saradnja u regionima i sa susedima je važna podjednako i za bezbednost i za razvoj EU. Želja evropskih federalista je da se jednog dana stvore sjedinjene države Evrope, kao i da se unapredi njena uloga u svetu. U čitavom tom procesu važna je i uloga zemalja kandidata za članstvo u EU, jer je Evropa danas Evropa 21.veka i ona je najbolja za današnji globalizovani svet. Panelisti su ocenili i da je EU bila uspešan i hrabar mirovni projekat 20.veka, nakon dva svetska rata koja su se vodila na evropskom tlu. Takođe, u okviru panela razgovaralo se i o izazovima sa kojima se EU suočava, kao što su pretnja terorizma, društvena nejednakost unutar zemalja članica, narastajući populizam i nacionalizam, posledice ekonomske krize i drugo, za šta treba naći nove odgovore.

U završnom panelu prvog dana rada na temu decentralizacija u EU-uloga regiona u EU govorili su Ivan Jakovčić, član Evropskog parlamenta, Ginter Krihbaum, predsednik Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga, Marija Soraja Rodrigez Ramos, predsednica Zajedničkog odbora za EU iz Parlamenta Španije, Branislav Borenović, predsednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske i Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU.

Panelisti su istakli da je ovakav vid saradnje parlamentaraca garant saradnje nacionalnih parlamenata, a posebno odbora za evropske poslove, a Evropa postoji baš zato što u njoj ima toliko različitosti i regiona. Ocenjeno je da svaki region može da rešava svoje probleme, ali prednost EU je u tome što ukoliko se pojave na tom putu izazovi, oni se mogu rešavati na nacionalnom, ali i evropskom nivou. Posebni izazovi sa kojima se region Zapadnog Balkana suočava jeste napredak u poglavljima 23 i 24, a u raspravi je bilo reči i o potrebi decentralizacije država u Evropi, saradnji u regionu sa ciljem proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Drugog dana Konferencije, 12. maja, održana su dva panela na kojima se diskutovalo o proširenju Evropske unije i odnosu fiskalne i monetarne politike EU.

Moderatori panela bile su Elvira Kovač zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i prof. dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Prisutnima su se obratili i Igor Šoltes, član Evropskog parlamenta, Štefan Mušoiu, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Predstavničkog doma Rumunije, Slavica Šumanska Miteva, članica Odbora za EU makedonskog Sobranja, Suzana Grubješić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine RS, Verica Ignjatović pomoćnik ministra finansija, Branko Greganović NLB Banka, Miodrag Kostić predstаvnik MK Grupe, Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banka Srbija

Tokom diskusije govorilo se o značaju politike proširenja Evropske unije koji je okarakterisan kao dvosmerni odnos u kojem svaka strana treba da da svoj doprinos. Govornici su se, između ostalog, dotakli i teme investiranja zemalja EU u Srbiji i raspoloživosti i iskorišćenosti IPARD fondova .


Video (5)

Petak, 11. maj 2018. | Međunarodna parlamentarna konferencija „Idejom EU do mira i razvoja“ 11.05.2018. (I)

Petak, 11. maj 2018. | Međunarodna parlamentarna konferencija „Idejom EU do mira i razvoja“ 11.05.2018. (II)

Petak, 11. maj 2018. | Međunarodna parlamentarna konferencija „Idejom EU do mira i razvoja“ 11.05.2018. (III)

Subota, 12. maj 2018. | Međunarodna parlamentarna konferencija „Idejom EU do mira i razvoja“ 12.05.2018. (I)

Subota, 12. maj 2018. | Međunarodna parlamentarna konferencija „Idejom EU do mira i razvoja“ 12.05.2018. (II)Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6