3. april 2012. godine Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović na međunarodnoj konferenciji «Saradnja parlamenata i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi»

3. april 2012. godine Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović na međunarodnoj konferenciji «Saradnja parlamenata i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi»

Utorak, 3. april 2012.

Međunarodna konferencija «Saradnja parlamenata i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi».

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović otvorila je dvodnevnu međunarodnu konferenciju «Saradnja parlamenata i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi».


«Za nas, snažna nezavisna regulatorna tela, organi i organizacije - čiji se izveštaji ozbiljno razmatraju, a preporuke iz njih sprovode - znak su jačanja efektivnije i efikasnije kontrole nad izvršnom vlašću, što je jedna od ustavnih obaveza upravo NSRS. U tom smislu i sticanje ekonomske nezavisnosti, jačanje uloge ovih tela i njihovih ukupnih kapaciteta važni su podjednako kao i osnaživanje samih skupštinskih tela i mehanizama za vršenje kontrolne uloge», rekla je Đukić Dejanović.
Predsednica Narodne skupštine podsetila je da je novembru 2009. godine održana Međunarodna konferencija koja je za cilj imala da se, između ostalog, razmotri parlamentarna kontrola izvršne vlasti i značaj nezavisnih državnih organa i tela za njeno uspešno sprovođenje, a da su se u međuvremenu dogodile značajne promene i u samoj regulativi.
"Oni koji su učestvovali i pratili tadašnje događaje sećaju se teškoća u početnim koracima rada nezavisnih tela u Srbiji i činjenice da je čak i jedna norma Poslovnika, koja se mogla tumačiti kao kanal za vršenje pritisaka, eliminisana, a sve sa ciljem da potvrdimo naše opredeljenje za svrsishodnu saradnju sa nezavisnim regulatornim telima. I upravo je ta saradnja rezultirala Beogradskim principima - modelom dobre prakse u odnosu parlamenata i institucija za zaštitu ljudskih prava, koje smo prošlog meseca odaslali iz ovog Doma», rekla je predsednica Narodne skupštine.
Đukić Dejanović je naglasila da Srbija nije bila sama na tom putu i da je mnogo toga realizovano uz podršku Evropskog pokreta u Srbiji, Misije OEBS i Fridrih Ebert Fondacije. "Današnja konferencija, organizovana u okviru predsedavanja Srbije Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, takođe je rezultat našeg nastojanja da unapređujemo odnos i saradnju nacionalnih parlamenata i nezavisnih regulatornih tela i da sa zemljama regiona razmenjujemo iskustva u tom domenu", rekla je predsednica Narodne skupštine. Ona je navela da se zemlje regiona nalaze na različitim nivoima procesa evrointegracija i da je zato razmena znanja i iskustava od izuzetne važnosti za svaku zemlju ponaosob.
Uvodna izlaganja imali su i Dimitrios Kipreos, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Vlastimir Matejić, predsednik Evropskog pokreta u našoj zemlji i Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine. Konferencija se održava u organizaciji Narodne skupštine i Evropskog pokreta u Srbiji, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, USAID-a i Fridrih Ebert fondacije.

Na skupu u Domu Narodne skupštine učestvuju stručnjaci, predstavnici državnih organa, nezavisnih tela i civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Moldavije, Turske i Crne Gore.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 25. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja