14. mart 2019. Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Meri Rojs

14. mart 2019. Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Meri Rojs

Četvrtak, 14. mart 2019.

Marinković razgovarao sa pomoćnicom državnog sekretara SAD

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković razgovarao je danas sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Meri Rojs, koja boravi u poseti Srbiji u cilju sklapanja bliže saradnje na polju edukacije, kulture i nauke.


Prof. dr Vladimir Marinković istakao je da su veze zemalja razvijene u oblasti ekonomije, odbrane i vojnog partnerstva i da je prate saradnja u oblasti edukacije, kulture i nauke, a koje mogu biti još bliže. Tom prilikom, zahvalio se Ambasadi SAD, čiji su članovi prisustvovali sastanku, na saradnji koju su imali prošle godine, povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata nizom kulturnih i edukativnih manifestacija koje su svedočile o prijateljstvu dve zemlje u proteklom veku. Marinković je istakao da su edukacija i kultura veoma bitni faktori za jačanje veza dve zemlje, zbog razmene iskustva koje se može steći na ovim poljima. Takođe je istakao da Srbija ceni američku kulturu, odnosno borbu za ljudska i manjinska prava, liberalizam, demokratiju. Tom prilikom on je govorio i o saradnji koja je postignuta u borbi protiv korupcije i migrantske krize. Tema razgovora bila je i ekonomija, a Marinković je istakao značaj investiranja američkih preduzeća u Srbiji, koja su poslednje decenije dostigla cifru od tri milijarde dolara, i još bitnije, zaposlila 17000 ljudi. Potpredsednik se na sastanku zahvalio i na podršci koju SAD pruža Srbiji na putu evrointegracija, a dodao je da dobrom prijateljstvu zemalja svedoči i Poslanička grupa prijateljstva sa SAD, koja broji 74 narodna poslanika u Narodnoj skupštini.

Meri Rojs, zahvalila se na pozivu i istakla je da je više nego zainteresovana da se saradnja na kulturnom nivou produbi. Navela je da je od 2001. godine 2400 studenata prošlo kroz program razmene. Ambasada je učestvovala na 10 projekata koji se tiču kulturnog nasleđa i dodala da očuvanje kulture jača i turizam, koji opet jača ekonomiju zemlje. Rojs je govorila i o saradnji na polju sporta, koji je zastupljen u obe zemlje, pogotovo ženskog sporta, koji dovodi do inkluzije žena i jačanja ženskih prava.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji na religijskom nivou, s obzirom da su obe zemlje multireligijske i multikulturalne i zaključili da je takav vid saradnje stub za pomirenje nacija.