27. januar 2020. Narodni poslanik Miodrag Linta na Svetosavskoj akademiji u Zagrebu

27. januar 2020. Narodni poslanik Miodrag Linta na Svetosavskoj akademiji u Zagrebu

Sreda, 29. januar 2020.

Linta prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Zagrebu

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, prisustovao je Svetosavskoj akademiji u Zagrebu koju je 27. januara organizovalo Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“.


Nakon Svetosavske himne, u prepunoj maloj dvorani „Vatroslav Lisinski“, prisutnima su se obratili predsednik SKD „Prosvjeta“ dr Mile Radović i visokopreosvećeni Mitroplit zagrebačko–ljubljanski dr Porfirije Perić. Najzaslužnijim pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj dodeljene su godišnje nagrade i priznanja.

Nagrada „Sava Mrkalj“ za posebno vredan doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj pripala je Dušanu Marinkoviću, penzionisanom univerzitetskom profesoru. Nagrada „Desanka Đorđević“ za zasluge u oblasti amaterskog stvaralaštva SKD „Prosvjeta“ uručena je Tihomiru Sekerušu, koordinatoru pododbora Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, koji od 90-ih godina do danas vodi aktivnosti KUD-a „Jovan Jovanović Zmaj“ i pododbora u Bijelom Brdu. Priznanje „Zlatna značka“ za zaslužne pojedince koji su zadužili društvo, doprinoseći ostvarenju njegovih ciljeva, dobili su Đuro Budisavljević i Dušan Rapo, univerzitetski profesor u penziji, dok je „Povelju” za doprinos radu i razvoju programa SKD-a „Prosvjeta” dobila Muzička produkcija Radio-televizije Srbije, a primili su je maestro Bojan Suđić i predsednik Upravnog odbora RTS-a profesor Vladimir Vuletić. U ime nagrađenih zahvalio se profesor Dušan Marinković.

U umetničkom programu su učestvovali hor „Kolibri“ pod upravom Ljiljane Ranđelović, Džez orkestar Radio-televizije Srbije, kao i operske dive Snežana Savičić Sekulić, sopran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Ivana Srbljan, mecosopran, solistkinja HNK „Ivan Zajc“ u Rijeci.

Pored rukovodećih ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj i saborskih zastupnika Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, Svetosavskoj akademiji prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, kao i sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje Vlade Srbije, Igor Jovičić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2