17. septembar 2019. Susret Odbora za zdravlje i porodicu i delegacije Parlamenta Republike Slovenije

17. septembar 2019. Susret Odbora za zdravlje i porodicu i delegacije Parlamenta Republike Slovenije

Utorak, 17. septembar 2019.

Laketić razgovarao sa delegacijom Slovenije o saradnji u oblasti zdravstva

Predsednik i članovi Odbora za zdravlje i porodicu sastali su se, u Domu Narodne skupštine, sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa Srbijom u Državnom zboru Republike Slovenije i tom prilikom razgovarali o stanju u zdravstvu u Srbiji i Sloveniji.


Predsednik PGP sa Slovenijom dr sci. med. Darko Laketić upoznao je sagovornike sa delokrugom i rezultatima rada Odbora za zdravlje i porodicu, istakavši da je u proteklom periodu usvojen niz modernih zakona iz oblasti zdravstva, koji su usklađeni sa evropskom regulativama. On je naglasio da Odbor ne vidi svoju ulogu samo kroz zakonodavne aktivnosti, već da je proaktivan kroz održavanje sednica Odbora van sedišta Narodne skupštine, što omogućava direktnu komunikaciju sa građanima.

Laketić je istakao da je u poslednjih šest, sedam godina Srbija značajno investirala u zdravstveni sistem, što je rezultiralo rekonstrukcijom 15 bolnica i izgradnjom četiri klinička centra, od kojih je jedan završen. Kao predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom, Laketić je naglasio da je primećen porast obolelih od malignih bolesti zbog zagađenja tla, što predstavlja svojevrstan izazov za zdravstveni sistem.

Dr Franc Trček, član delegacije Slovenije, je sve učestalije dijagnostikovanje kancera istakao kao veliki problem sa kojim se susreće i slovenačko zdravstvo, te da je potrebno buđenje svesti građana o značaju prevencije. On je istakao da, iako smatra da je slovenački zdravstveni sistem jedan od najboljih na svetu, ipak postoje tačke koje traže unapređenje i finansijska ulaganja.

Kao jedan od problema sa kojima se Slovenija susreće, članica slovenačke delegacije Lidija Divjak Mirnik, navela je sve češće primere gojaznosti kod dece, što zahteva strateško uključivanje dece u sport.

Sagovornici su se složili da je pitanje palijativnog zbrinjavanja pacijenata i dostupnost staračkih domova problem sa kojim se susreću obe zemlje, kao i nizak natalitet, koji i Srbiju i Sloveniju svrstava u red „starih država“. Takođe su se saglasili da povezivanje dva zdravstvena sistema, kroz saradnju i razmenu iskustava, može da donese obostranu korist za pacijente.

Sastanku su prisustvovali i dr Dragana Barišić i prof. dr Milan Knežvić, koji su upoznali slovenačku delegaciju sa radom Komisije za kontrolu izvršenja zatvorskih sankcija i Radne grupe za predstavke građana, čiji su članovi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1