25. jun 2019. Narodni poslanici Dragan Šormaz i Gordana Čomić na 61. plenarnoj sednici

25. jun 2019. Narodni poslanici Dragan Šormaz i Gordana Čomić na 61. plenarnoj sednici

Utorak, 25. jun 2019.

LXI plenarna sednica Konferencije parlamentarnih odbora za pitanja Unije parlamenata Evropske unije

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala je na 61. plenarnoj sednici Konferencije parlamentarnih odbora za pitanja Unije parlamenata Evropske unije (KOSAK), koja je organizovana u okviru parlamentarne dimenzije predsedavanja Rumunije Savetu Evropske unije, 24. i 25. juna 2019. godine, u Bukureštu.


U Delegaciji Odbora za evropske integracije bili su članovi Odbora Dragan Šormaz i Gordana Čomić. Na Plenarnoj sednici su učestvovale delegacije odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata država članica, država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, specijalni gosti i predstavnici evropskih institucija.

Učesnici su vodili diskusiju u okviru četiri sesije: Dostignuća rumunskog predsedavanja Savetu Evropske unije, Izgledi međunarodnih trgovinskih odnosa Evropske unije; budući odnosi između Evropske unije i Ujedinjenog kraljevstva u kontekstu „Bregzita“, Evropski prostor obrazovanja kao faktor oblikovanja i jačanja jedinstvenog tržišta i Ekonomija zasnovana na inovacijama, tehnološkom napretku i društvenom uticaju Evropske unije; uloga nacionalnih parlamenata u podsticanju „Nove ekonomije” Evropske unije.

Šef delegacije Dragan Šormaz obratio se prisutnima u toku prve sesije. Čestitao je Rumuniji na predsedavanju Savetu Evropske unije. Postavio je pitanje zašto se usporava proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, u kontekstu toga, pitao je zašto Severna Makedonija i Albanija nisu započele pregovore o pristupanju Evropskoj uniji i zašto će Srbija, koja ima pet pripremljenih pregovaračkih poglavlja, možda otvoriti najviše dva, u toku rumunskog predsedavanja Savetu EU. Ukazao je na važnost otvaranja pregovaračkih poglavlja zbog podsticanja reformi u oblastima na koje se odnose. Deo svog izlaganja, posvetio je Dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Dijalogu koji se odvija pod okriljem Evropske unije. Ukazao je da je Dijalog prekinut zbog toga što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. Podsetio je da Beograd sprovodi u potpunosti Briselski sporazum dok Priština ništa nije učinila, da Zajednica srpskih opština još uvek nije uspostavljena. Izrazio je nadu da će Evropska unija dati punu podršku u rešavanju ovog problema kako ne bi nastala nestabilnost u regionu.

Na plenarnoj sednici su usvojeni Doprinosi i zaključci LXI KOSAK i predstavljen je 31. dvogodišnji Izveštaj.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2