22. mart 2023. Učesnici sastanka

22. mart 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 22. mart 2023.

Kovač se sastala sa novoimenovanim ambasadorom Mađarske u Srbiji

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač primila je danas u Narodnoj skupštini novoimenovanog ambasadora Mađarske u Srbiji Nj.E. Jožefa Mađara i tom prilikom je ocenila da su odnosi između Mađarske i Srbije na istorijski najvišem nivou.


Kovač i Mađar su zajednički ocenili da parlamentarna diplomatija ima veliku važnost u ovakvim specifičnim okolnostima u Evropi, te da su veoma bitni redovni kontakti i razmena mišljenja parlamentaraca, kao biranih predstavnika građana, o svim aktuelnim regionalnim i evropskim prilikama.
Složili su se da postoji intenzivna i razvijena međuparlamentarna saradnja između Mađarske i Srbije i izrazili očekivanje da će se, na osnovu potpisanog dokumenta o strateškoj saradnji, ona i dodatno unaprediti, kako na nivou susreta predsednika dva parlamenta, tako i na nivou odbora, ali i unutar međunarodnih parlamentarnih organizacija i inicijativa.

Elvira Kovač je istakla da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da je većina narodnih poslanika proevropski usmerena, ali da je potrebno vratiti podršku građana evropskim integracijama, imajući u vidu da taj proces dugo traje i da u prethodnom periodu nisu otvarani novi pregovarački klasteri. Potrebno je da Srbija dobije pozitivan signal iz EU, navela je ona i izrazila nadu da će u skorije vreme doći do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, što će ubrzati i evropske integracije naše zemlje.

Jožef Mađar je ukazao na neophodnost promena unutar same EU, kako zbog spoljnih okolnosti, tako i zbog neophodnosti da se stvore vizija i planovi za bolje i efikasnije funkcionisanje njenih institucija i za bolji životni standard građana. Istakao je da su Srbija i Mađarska veoma bitne evropske zemlje, ali da je rad evropskih institucija i proces donošenja odluka u EU politizovan, kao i sam proces evropskih integracija, te da nije uvek reč samo o ocenjivanju institucionalnih reformi i usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Kovač i Mađar su tokom sastanka ukazali i na značaj saradnje u oblasti privrede i energetike između dve zemlje, kao i o mogućnostima za bolje infrastrukturno povezivanje, kroz proširenje graničnih prelaza i izgradnje brze pruge od Budimpešte prema Beogradu i Nišu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja