28. april 2023. Učesnici susreta

28. april 2023. Učesnici susreta

Petak, 28. april 2023.

Kovač razgovarala sa studentima evropskih zemalja o evropskim integracijama Srbije

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač obratila se danas u Domu Narodne skupštine u okviru programa „Policy days“, koji je realizovan u saradnji studentske organizacije Evropski demokratski studenti (zvanična studentaska organizacija Evropske narodne partije) i Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu.


Na početku obraćanja Kovač je pozdravila studente, poželevši im dobrodošlicu u Narodnu skupštinu, u okviru koje su imali prilike da se upoznaju i sa istorijom zdanja Doma. Kovač je ovom prilikom studentima naglasila da su evropske integracije glavni strateški spoljnopolitički cilj Republike Srbije i da država nastavlja da potvrđuje svoju posvećenost procesu integracija u Evropsku uniju, kao i prihvatanju evropskih vrednosti i principa.

Navela je da je u prethodnom periodu, kada je reč o evropskim integracijama Srbije, fokus bio na napretku u oblastima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije, poštovanja manjinskih prava i regionalnoj saradnji, ali da se u međuvremenu prioritet promenio, tako da je proces normalizacije odnosa sa Prištinom, kao i tempo približavanja Srbije zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, teme na kojima najviše insistira Unija.

Potpredsednica je podsetila da je Srbija pregovore započela 2014. godine kada je bilo predviđeno da se pregovara o 35 poglavlja, a da je Evropska komisija u februaru 2020. usvojila novu metodologiju procesa pristupanja EU, koju je Srbija i zvanično prihvatila.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije objasnila je studentima nadzornu i kontrolnu ulogu Narodne skupštine, u okviru svojih nadležnosti i usklađivanjem svog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU. Dodala je da je Odbor za evropske integracije zadužen, između ostalog, za saradnju sa Evropskim parlamentom i drugim institucijama Evropske unije, za razvoj saradnje sa odborima za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije, ali i za razvoj regionalne parlamentarne saradnje.

Studenti sa potpredsednicom Narodne skupštine i predsednicom Odbora za evropske integracije Elvirom Kovač razgovarali o vidljivijoj promociji i benefitima Evropske unije u Srbiji, kao i o pozicioniranju Srbije u međunarodnim organizacijama i njenoj spoljnoj politici.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja