19. maj 2021. Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i ambasador Francuske u Republici Srbiji Žan Luj Falkoni

19. maj 2021. Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i ambasador Francuske u Republici Srbiji Žan Luj Falkoni

Sreda, 19. maj 2021.

Kovač razgovarala sa ambasadorom Francuske u Srbiji o evropskim integracijama Republike Srbije

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač sastala se danas sa ambasadorom Francuske u Republici Srbiji Žan Luj Falkonijem, a centralna tema razgovora bila je uloga Narodne skupštine u procesu evropskih integracija.


Elvira Kovač je na samom početku sastanka zahvalila ambasadoru na inicijativi za sastanak i istakla značaj Francuske Republike u okviru Evropske unije. Dodala je da sam Odbor vrlo intenzivno radi na razmatranju predloga zakona i njihovom usklađenošću sa tekovinama Evropske unije i da je Odbor razmotrio i dao pozitivno mišljenje na Predlog pregovaračke pozicije Republike Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za poglavlje 10 - „Informaciono društvo i mediji“ i na Predlog pregovaračke pozicije Republike Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 19 - „Socijalna politika i zapošljavanje“.

Falkoni se zahvalio predsednici Odbora na ljubaznim rečima upućenim povodom uloge Francuske u Evropskoj uniji i rekao da ima redovne susrete sa predsednikom, premijerom i Ministrom za evropske integracije Republike Srbije, te da ti sastanci sami za sebe govore o otvorenosti za dijalog predstavnika vlasti u Srbiji. Naveo je i to da je ispratio razmatranje Izveštaja Evropske komisije o Republici Srbiji za 2020. godinu, na sednici Narodne skupštine i dodao da je Francuska iskreno posvećena proširenju Evropske unije i da pruža punu podršku Srbiji na ovom putu. Na dalje je obrazložio da uvođenje nove metodologije proširenja EU nije osmišljen da koči ovaj proces, već da ukaže na neophodnost reformi koje se trebaju preduzeti u zemljama koje žele da postanu članice Unije.

Kovač je navela da je raduje što je primećeno da se o Izveštaju Evropske komisije raspravljalo u plenumu Narodne skupštine, čime se podigao značaj ove teme i što je Narodna skupština usvojila zaključke Odbora za evropske integracije povodom predstavljanja Izveštaja. Na interesovanje ambasadora, Kovač je objasnila ulogu i način rada Odbora za evropske integracije, ističući da je, odmah po formiranju Vlade, Odbor pozvao na sastanak Ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović, na kom se razmatrao Izveštaj o stanju pregovora i nastavku saradnje Odbora i Ministarstva. Kovač je navela je uloga Odbora i Narodne skupštine po pitanju integracija višeslojna i da je Skupština, po preporuci Evropske komisije, prestala sa praksom donošenja zakona po hitnom postupku, te da je Odbor nastavio sa praksom razmatranja izveštaja nezavisnih regulatornih tela i donošenjem zaključaka povodom tih izveštaja. Istakla je i da se na više načina promenila i dinamika rada Narodne skupštine, navodeći kao primer institut poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu članovima Vlade, redovnost podnošenja izveštaja resornih ministara skupštinskim odborima, kao i redovne sastanke Kolegijuma Narodne skupštine na kojim se dogovora koordinacija rada. Kovač je objasnila i da je obaveza predlagača zakona da uz predlog zakona dostavi i izveštaj o usklađenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije i da predsednici odbora kao izvestioci u plenumu izveštavaju Skupštinu o predlozima zakona.

U nastavku sastanka Kovač je objasnila i razmatranje pregovaračkih pozicija u okviru Odbora i saradnjom sa Nacionalnim Konventom, kao predstavnika nevladinih organizacija, koji imaju prava na sugestije, koje u daljem procesu, Odbor može da predstavi u formi amandmana.

Na sastanku, Kovač je ukazala i na povećan broj javnih slušanja u Domu Narodne skupštine u procesu priprema samih zakona ili implementaciji pojedinih zakona. Obavestila je ambasadora da se upravo danas u Skupštini održalo, drugo po redu, javno slušanje na temu promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, o kojima će narodni poslanici raspravljati u plenumu 8. juna, ove godine.

Za kraj sastanka, ambasador se zahvalio predsednici Odbora na objašnjenjima i ulozi koju Skupština ima po pitanju evropskih integracija navodeći da je zainteresovan i otvoren za sve vrste pitanja koju bi poslanici mogli da imaju za njega, s obzirom da će Francuska predsedavati Evropskom unijom prvom polovinom 2022. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja