26. jun 2019. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Narodnom Republikom Kinom i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Nj.E. Čen Bo

26. jun 2019. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Narodnom Republikom Kinom i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Nj.E. Čen Bo

Sreda, 26. jun 2019.

Kontinuirano raditi na još intenzivnijem povezivanju srpskog i kineskog naroda

Poslanička grupa prijateljstva sa Narodnom Republikom Kinom koju vodi prof. dr Žarko Obradović je održala sastanak na kojem je učestvovala i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Nj. E. Čen Bo.


Obradović je, poželevši ambasadorki dobrodošlicu, istakao da između dve države postoji tradicionalno i duboko prijateljstvo koje je dobilo čelični karakter.

Kada je reč o parlamentarnoj saradnji ona je na visokom nivou. Dobru saradnju dva parlamenta potvrđuje potpisan Memorandum o saradnji, redovne sednice Komiteta dva parlamenta, kao i podatak da je PGP sa Kinom jedna od najbrojnijih u Narodnoj skupštini.

„Srbiju i Kinu vezuje sveobuhvatno strateško partnerstvo. Ton tim odnosima daju predsednici Si Điping i Aleksandar Vučić, što se preliva i na međudržavne odnose“, naglasio je Obradović.

On je govorio o intenzivnoj međuparlamentarnoj saradnji i istakao značaj kineskih investicija i projekata u Srbiji.

Obradović se zahvalio Kini na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Ambasadorka Bo izrazila je zadovoljstvo na prilici da sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom razgovara o, pre svega, mogućnostima za unapređenje saradnje. Ona je govorila o tradicionalno dobrim odnosima Kine i Srbije, koje sežu daleko u prošlost i isprepletanim podrškama koje su dve zemlje pružale jedna drugoj u teškim trenucima. Istakla je značaj zajedničkih projekata i izrazila nadu da će se saradnja dve zemlje dalje razvijati kroz aktivnije uključivanje investitora, pre svega malih i srednjih preduzeća iz Kine, jačanje saradnje na polju inovacija i poljoprivrede i kontinuiranim radom na još intenzivnijem povezivanju dva naroda.

„U našem odnosu i saradnju nema zabranjenih zona i nema prepreka“, naglasila je Bo. Tokom obraćanja Bo se osvrnula i na trenutni odnos SAD i Kine, nazvavši ga jednim od najvećih izazova sa kojima se Kina susrela od početka reformi i da se rešenje tog velikog pitanja može naći kroz dijalog, uvažavanjem interesa dveju zemalja.

Na sastanku su prisustvovali i članovi Poslaničke grupe prijateljstva koji su izneli svoje viđenje i mogućnosti za unapređenje saradnje dve zemlje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja