21. april 2017. Konferencija za novinare umetnika Mihaila Barišnjikova

21. april 2017. Konferencija za novinare umetnika Mihaila Barišnjikova

Petak, 21. april 2017.

Konferencija za novinare umetnika Mihaila Barišnjikova

Svetski umetnik Mihail Barišnjikov, koji boravi u Beogradu povodom izvođenja predstave Barišnjikov - Brodski, posetio je Dom Narodne skupštine, gde je razgovarao sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i održao konferenciju za medije.


Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izrazila je zadovoljstvo što je umetnik odlučio da održi konferenciju upravo u Parlamentu, istorijskom zdanju koje je spomenik kulture Republike Srbije.

Ona se osvrnula na uspešnu saradnju sa Beogradskim festivalom igre i Ajom Jung, koja je, kako ističe, učinila da Srbija i Beograd dobiju značajno i zapaženo mesto na kulturnoj mapi sveta. Predsednica je naglasila da Beogradski festival igre uvek može da računa na institucionalnu podršku, kada je u pitanju održavanje tog festivala.

Mihail Barišnjikov istakao je da mu je velika čast što je u prilici da o svom projektu govori na istorijskom mestu kakvo je biblioteka Narodne skupštine i istakao da je dirnut interesovanjem i pažnjom koju su mediji pokazali za njegovu predstavu o ruskom pesniku Jozefu Brodskom.

„Bio sam u vašoj zemlji i ranije, u Novom Sadu, i veoma sam radostan što sam danas ovde. Ovo je sasvim lični projekat, lična , intimna predstava koju vam ovog puta donosim. Moram da naglasim da ovo nije predstava umetničke igre, to je jedan neobičan trenutak mog života, jedna tranzicija iz igre u pozorište“, izjavio je Barišnjikov.

On je istako da je nestrpljiv da se susretne sa ovdašnjom publikom, jer su kulture Rusije i Srbije veoma bliske, povezane sličnim jezikom i istom religijom.

„Rekli su mi da je poezija Jozefa Brodskog ovde veoma poznata i to ne samo u školama i univerzitetima, već i među običnim ljudima, jedva čekam da otkrijem tu vezu!“, rekao je Barišnjikov.

Konferenciji za medije prisustvovala je i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, koja je domaćin poznatom umetniku u Beogradu, kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot.

Barišnjikov je boravak u Narodnoj skupštini završio obilaskom ovog doma i upoznavanjem sa njegovim istorijskim i kulturnim značajem.

Video

Petak, 21. april 2017. | susret predsednice Narodne skupštine sa umetnikom Mihailom Barišnjikovim 21.04.2017.P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6