15. novembar  2019. Učesnici konferencije „Inovacije i digitalizacija u srpskom zdravstvu“

15. novembar 2019. Učesnici konferencije „Inovacije i digitalizacija u srpskom zdravstvu“

Petak, 15. novembar 2019.

Konferencija „Inovacije i digitalizacija u srpskom zdravstvu“ u Narodnoj skupštini

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković otvorio je danas u Narodnoj skupštini konferenciju „Inovacije i digitalizacija u srpskom zdravstvu“ i istakao da je poboljšanje života građana glavni cilj ekonomskog razvoja i reformi koje se sprovode, te da su sve veće investicije u zdravstveni sistem od izuzetnog značaja.


Marinković je naveo da je Narodna skupština otvorena za sve predloge kako bi zakonska regulativa u ovoj oblasti bila poboljšana. Prema njegovim rečima, investiranje u zdravstvo podrazumeva bolje rezultate po pitanju medicinske nege, ali i ekonomski razvoj i napredak kada su u pitanju ljudski resursi i njihova učinkovitost na terenu.

„Kada sam 2012. godine počeo da se aktivno bavim politikom, imao sam priliku da posetim škotski parlament i vidim kako oni ulažu u zdravstveni sistem. Budžet za zdravstvenu negu te godine iznosio je 14 milijardi funti, što je oko 15 odsto ukupnog budžeta za medicinsku negu, inovacije u zdravstvu, kvalitet i bolji život građana. Mi ne možemo da budemo Škotska, ali možemo da stremimo ka takvim ulaganjima, kako bismo išli u korak sa modernim zemljama Evrope i sveta i podigli kvalitet zdravstvenog sistema na viši nivo“, poručio je Marinković.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Radisav Šćepanović rekao je da je Vlada Republike Srbije imala adekvatan odgovor na izazove novih tehnologija i saznanja, istakavši da su investicije usmerene u rekonstrukciju zdravstva bile na najvišem nivou. On je dodao da je dosta uloženo u rekonstrukciju bolnica koje su bile u devastiranom stanju, a dobar primer ulaganja je renovirani Klinički centar Niš, koji sada poseduje najsavremeniju opremu. Šćepanović je predočio da je Ministarstvo zdravlja omogućilo usavršavanje zdravstvenih radnika, a da je u planu i povećanje plata i životnog standarda, kako bi se sprečio odlazak stručnog kadra u inostranstvo. On je objasnio da je uvođenje integrisanog zdravstvenog sistema i elektronskog poslovanja veliki pomak, koji predstavlja uštedu u vremenu i resursima. Državni sekretar je napomenuo da Srbija sada ima inovativne lekove i metode, ali da je potrebno još mnogo raditi u cilju podizanja kvaliteta i dostupnosti zdravstvene nege, boljeg standarda i zaštite pacijenata i medicinskog osoblja.

Direktorka predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre naglasila je da je dobro zdravlje ljudi preduslov ekonomskog prosperiteta. Ona je podvukla da EIB podržava projekte koji obezbeđuju efikasno, bezbedno i pristupačno zdravstvo, ukazavši na izgradnju četiri klinička centra u Srbiji. Kao glavne probleme zdravstvenog sektora na globalnom nivou, Negre je navela predimenzioniran i nefunkcionalan zdravstveni sistem, fragmentisano prikupljanje podataka i nedostatak dugoročnih strateških planova, naglasivši da digitalizacija u zdravstvu može da doprinese rešavanju ovih problema.

Konferencija koja se održava pod pokroviteljstvom Narodne skupštine i Ministarstva zdravlja okupila je predstavnike državnih organa iz oblasti zdravstva, kao i predstavnike privatnog zdravstvenog i farmaceutskog sektora, civilnog društva i međunarodnih organizacija, koji razgovaraju o održivom finansiranju inovativnih terapija u Srbiji 2020.godine, o digitalizaciji u zdravstvu ili kako pametnim upravljanjem podacima može da se podigne efikasnost zdravstva, prati tok novca i održivost finansijskog sistema, o „pametnim“ bolnicama u Srbiji i o kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu srpskog zdravstva.

Video (1)

Petak, 15. novembar 2019. | obraćanje potpredsednika Narodne skupštine prof. dr Vladimira Marinkovića na konferenciji Inovacije i digitalizacija u srpskom zdravstvu 15.11.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2