Četvrtak, 27. decembar 2007.

Jedanaesta sednica Odbora za inostrane poslove

Članovi Odbora za inostrane poslove obavili su na sednici 27. decembra razgovor sa novoimenovanim ambasadorkama Srbije u Finskoj i Italiji, Verom Mavrić i Sandom Rašković-Ivić,u skladu sa obavezom koja proizlazi iz novog Zakona o spoljnim poslovima.Članovi Odbora za inostrane poslove obavili su na sednici 27. decembra razgovor sa novoimenovanim ambasadorkama Srbije u Finskoj i Italiji, Verom Mavrić i Sandom Rašković-Ivić,u skladu sa obavezom koja proizlazi iz novog Zakona o spoljnim poslovima. Sednici je predsedavao dr Dragoljub Mićunović.

Predstavljajući svoj program rada, ambasadorka Mavrić je istakla da je Finska jedna od najbogatijih država u svetu, a zahvaljujući visokoobrazovanoj radnoj snazi i razvijenoj tehnologiji, njena ekonomija je već treću uzastopnu godinu proglašena najkonkurentnijom na svetu. Finska podržava razvoj i širenje Evropske unije kao ekonomske, političke i bezbednosne zajednice i priključenje zemalja zapadnog Balkana EU, uz dosledno ispunjavanje od strane zemalja kandidata postavljenih uslova za prijem u EU.Finska je članica Partnerstva za mir, ali nije članica NATO, a tokom 2008. godine predsedavaće OEBS-om.

Ambasadorka Mavrić je navela da će njen glavni zadatak biti predstavljanje zvaničnih stavova Srbije u rešanju kosovskog pitanja, s obzirom na to da je Finska podržala Ahtisarijev plan, a zatim unapređenje političke, ekonomske, kulturne i drugih vidova saradnje sa Finskom.

Obrazlažući teze za završni razgovor sa članovima Odbora, ambasadorka Rašković -Ivić istakla je da su očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji i proces priključenja Srbije Evropskoj uniji dva procesa koje treba voditi odvojeno, kako bi se izbegle situacije u kojima bi “Srbija bila ucenjena”. U ovom trenutku, najvažnije je pridobiti podršku Italije u procesu određivanja budućeg statusa Kosova i Metohije, istakla je nova ambasadorka i dodala da je Predstavnički dom italijanskog Parlamenta ove godine doneo dve rezolucije kojima je obavezao Vladu da ne donosi unilateralna rešenja i da podrži kompromisno rešenje statusa Kosova i Metohije koje bi prihvatili i Beograd i Priština. Italija je jedna od zemalja koja se zalagala za nastavak pregovora o Kosovu, mada, kako je istakla, na italijanskoj političkoj sceni postoje različiti stavovi o tom pitanju. S tim u vezi, iznela je uverenje da još ima prostora da Srbija promeni stvari u svoju korist.

Ambasadorka je istakla da će podrška Italije našem priključenju Evropskoj uniji biti drugi prioritet u njenom radu i navela da ta zemlja ne insistira na punoj saradnji sa Haškim tribunalom, kao uslovu za priključenje EU.

Rašković-Ivić je istakla da je Italija prvi spoljnotrgovinski partner Srbije i jedan od najznačajnijih investitora u našu privredu, posebno u finansijski sektor. Italija je zainteresovana i za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao i za učešće u privatizaciji preduzeća. Robna razmena sa Italijom se ubrzano razvija, a zahvaljujući bržem rastu našeg izvoza, iz godine u godinu je sve uravnoteženija. Razvoju te saradnje doprinose kreditne linije italijanske Vlade privatnom sektoru u Srbiji.

Članovi Odbora postavili su više pitanja novim ambasadorkama Srbije i istakli da njihov glavni zadatak mora biti zalaganje za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, u svetlu tek usvojene Rezolucije Narodne skupštine, kao i unapređenje ukupne saradnje sa Finskom i Italijom.

Na ovoj sednici, članovi Odbora usvojili su nekoliko izveštaja o realizovanim parlamentarnim posetama.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
ponedeljak, 5. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja