24. mart 2015. Učesnici javnog slušanja

24. mart 2015. Učesnici javnog slušanja

Utorak, 24. mart 2015.

Javno slušanje o mogućnostima za efikasnije korišćenje biomase u energetske svrhe u Republici Srbiji

U organizaciji Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, u Narodnoj skupštini je održano javno slušanje na temu „Mogućnosti za efikasnije korišćenje biomase u energetske svrhe u Republici Srbiji“.


Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandra Tomić, naglasila je značaj ove teme i istakla da je cilj javnog slušanja da se ukaže na mogućnosti prevazilaženja regulatornih barijera i da se identifikuju prepreke za finansiranje projekata proizvodnje biomase. Aleksandra Tomić je ukazala da je usvojen Zakon o energetici i Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije u Republici Srbiji. Predsednica Odbora je ukazala da postoje određene pojedinačne prepreke koje treba savladati, kao što je utvrđivanje pravnog statusa biomase kao goriva i proceduralno uređenje načina na koji zemljište može da se koristi za biomasu. Modeli privatno-javnog partnerstva su jedno od mogućih rešenja po pitanju finansiranja projekata proizvodnje biomase, navela je Tomić. Ona je ukazala i da se efikasnijim korišćenjem biomase u energetske svrhe obezbeđuje energetska sigurnost države, smanjuju negativne posledice na životnu sredinu, i podstiče lokalna ekonomija. Predsednica Odbora je zaključila da je, iz navedenih razloga, potrebno obezbediti javnu podršku korišćenju ovog izvora energije.

Vođa komponente GIZ programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ Rajner Šelhas istakao je da u Srbiji postoji potencijal za razvoj tržišta bioenergije i da je Vlada Republike Srbije posvećena korišćenju obnovljivih izvora energije. Šelhas je naglasio da Srbija može da postane lider na Balkanu u korišćenju biomase. Ovo javno slušanje jedan je od koraka ka razmeni mišljenja i pronalaženju načina uklanjanja barijera i unapređenju uslova za korišćenje biomase u energetske svrhe, zaključio je Rajner Šelhas.

Učesnicima javnog slušanja obratili su se i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović i predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike Rastislav Kragić. Stana Božović je navela je da su sektori poljoprivrede i životne sredine ključni za prelazak sa neobnovljivih na obnovljive izvore energije. Najbitniji efekti efikasnijeg korišćenja biomase u energetske svrhe su supstitucija fosilnih izvora energije, ublažavanje zagađenja životne sredine i klimatskih promena, efikasnije upravljanje vodenim tokovima, održivo upravljanje prirodnim resursima i ruralni razvoj, zaključila je Božović. Rastislav Kragić je ukazao da je 2015. godina značajna za obnovljive izvore energije imajući u vidu da je donet Zakon o energetici i da predstoji donošenje podzakonskih akata koji se odnose na regulaciju upotrebe biomase, odnosno biogoriva.

O regulatornim barijerama za održivo korišćenje biomase u energetske svrhe u Republici Srbiji govorili su stručnjak iz oblasti energetike Aleksandar Macura, advokat Dragoljub Cibulić i predsednik Skupštine opštine Priboj Saša Vasilić.

Javnom slušanju su prisustvovali i u diskusiji su učestvovali članovi organizaciji Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Odbora za zaštitu životne sredine, Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, stručna javnost, kao i predstavnici nevladinog, sektora, banaka i preduzeća.Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Utorak, 24. mart 2015. | javno slušanje: Mogućnosti za efikasnije korišćenje biomase u energetske svrhe u Republici Srbiji 24.03.2015.