25. maj 2015. Javno slušanje: Informaciono društvo u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji

25. maj 2015. Javno slušanje: Informaciono društvo u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji

Ponedeljak, 25. maj 2015.

Javno slušanje: Informaciono društvo u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji

U organizaciji Odbora za evropske integracije, u Narodnoj skupštini je održano javno slušanje na temu: Informaciono društvo u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.


Javno slušanje je otvorio predsednik Odbora Aleksandar Senić, ističući da je od izuzetnog značaja obezbediti široku dostupnost i mogućnost korišćenja informacionih tehnologija, uz zaštitu privatnosti korisnika.

Članica Odbora za evropske integracije Dušica Stojković istakla je da je cilj Evropske unije u ovoj oblasti da korisnicima osigura usluge (telefon, faks, pristup internetu, besplatni hitni pozivi) po povoljnim cenama i uz stimulaciju tržišne utakmice. Jedan od prioriteta EU je i da se suzbije „digitalni jaz“, kroz obezbeđivanje jednakih mogućnosti u pristupu savremenim tehnologijama. Dušica Stojković je ukazala i da usluge informacionog društva obuhvataju pitanja informacione bezbednosti, elektronske uprave, elektronskog zdravstva, elektronskog potpisa i elektronske trgovine.

O značaju i ulozi informacionog društva u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji govorila je Olivera Vitorović iz Kancelarija za evropske integracije, predstavljajući ishode eksplanatornog i bilateralnog skrininga u okviru pregovaračkog Poglavlja 10 - Informaciono društvo i mediji. Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija i zamenica šefa pregovaračke grupe za Poglavlje 10 Irini Reljin predstavila je administrativne kapacitete Ministarstva, kao i Digitalnu agendu za Srbiju do 2020. godine, koja se sastoji od Strategije razvoja elektronskih komunikacija u Republici Srbiji od 2010. do 2020. godine i Strategije razvoja informacionog društva u Republici Srbiji do 2020. godine.

Stanje e-uprave i zakonodavni i strateški okvir u toj oblasti, prisutnima je obrazložio direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović, dok je direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Milan Janković predstavio stanje na tržištu elektronskih komunikacija i poštanskih usluga u 2014. godini.

Učesnici javnog slušanja razmatrali su i temu nacionalne širokopojasne mreže. Član Odbora za evropske integracije dr Vladimir Orlić je istakao da značajno mesto u okviru pregovaračkog Poglavlja 10 zauzima pitanje nacionalne širokopojasne mreže, koja predstavlja ideju o uspostavljanju infrastrukturnog rešenja kojim bi se povezale sve institucije i organi.

Javnom slušanju su prisustvovali, pored narodnih poslanika, predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za evropske integracije, članovi pregovaračke grupe za Poglavlje 10, Nacionalnog konventa, RATEL-a i predstavnici međunarodne zajednice i lokalnih samouprava.

Javno slušanje je održano uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne funkcije i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije“.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Ponedeljak, 25. maj 2015. | javno slušanje: Informaciono društvo u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji 25.05.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 19. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja