2. mart 2023. Šef stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije mr Jadranka Jovanović

2. mart 2023. Šef stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije mr Jadranka Jovanović

Četvrtak, 2. mart 2023.

Jadranka Jovanović učestvuje na sastancima Parlamentarne skupštine Frankofonije u Maroku

Šef Stalne delegacije NS RS pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije mr Jadranka Jovanović učestvuje na sastancima Ženske parlamentarne mreže i Odbora za parlamentarna pitanja Parlamentarne skupštine Frankofonije čiji je domaćin Parlament Kraljevine Maroko u Rabatu, od 01. do 03. marta 2023. godine.


Na sastanku Odbora za parlamentarna pitanja Parlamentarne skupštine Frankofonije predstavljen je izveštaj i održano slušanje na temu parlamentarne demokratije suočene sa dezinformacijama. Takođe, razmatrane su teme razvoja zakonodavstava u korist zaštite uzbunjivača i nadležnostima i delovanju parlamenata u vanrednim situacijama. Razmenjena su i mišljenja o putovanju u inostranstvo za parlamentarce koji govore francuski, a posebno su razmatrani predlozi za promovisanje francuskog jezika u svetu.

Ženska parlamentarna mreža Parlamentarne skupštine Frankofonije na sastanku je predstavila analize, projekte i dosadašnje rezultate na promovisanju rodne ravnopravnosti samostalno ili u saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama. Obrađene su teme poput jednakosti žena i muškaraca pred zakonom, stereotipi i konkretni koraci koji se preduzimaju za unapređenje ženskog reproduktivnog zdravlja, promovisanje izbora obrazovanja za devojčice, nasilje nad ženama tokom oružanih sukoba, formiranje mreže parlamentarki u jednom ili više afričkih parlamenata i moguće centra za rodno odgovorno budžetiranje u Maroku sa osvrtom na mogućnosti upotrebe inovacija, tehnoloških promena i obrazovanja u digitalnom dobu za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i devojaka.

Parlamentarke su u debati razmenile iskustva o sprovođenju politike borbe protiv nasilja nad ženama u parlamentu. Mr Jovanović je istakla da je „...Srbija zemlja u kojoj su žene na liderskim pozicijama redovna i prirodna pojava, a trećinu ministara u Vladi čine žene, koje su na vodećim pozicijama i u brojnim važnim državnim institucijama, javnim preduzećima, velikim privatnim kompanijama, ustanovama kulture i sportskim organizacijama.“

Šef delegacije Jovanović je posebno istakla da Srbija ima predsednicu Vlade, potpredsednicu Vlade, guvernerku Narodne banke, predsednicu Ustavnog suda, a da kada je reč o prisustvu žena u Narodnoj skupštini, Srbija ima 35,2 procenata žena u poređenju sa evropskim prosekom od 29,5 posto. Navela je da je donet zakon kojim je regulisan obavezan broj žena od 40 odsto na svim nivoima skupštinske vlasti i da iako kvote nisu celovito rešenje, da se pokazalo da je njihovo uvođenje dobar put ka njemu.

„U proteklih nekoliko godina Srbija je uradila puno na rodnoj ravnopravnosti. Na prvom mestu, unapredili smo normativni okvir i usvojili sva relevantna zakonodavna i strateška dokumenta za suzbijanje svakog oblika rodno zasnovanog nasilja. Radili smo i radimo na osnivanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, od lokalnog do republičkog. Žene u Srbiji čine 51 odsto stanovništva i njihovo ravnomerno učešcće u svim oblastima društva direktno doprinosi njegovom rastu i napretku.“ – zaključila je mr Jovanović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja