Ponedeljak, 11. maj 2015.

Izjava predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu povodom terorističkih napada u Kumanovu

U ime Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, izražavam veliku zabrinutost i solidarnost sa oko 5.000 pripadnika srpske manjine koji žive u Kumanovu. Upućujući saučešće svim makedonskim građanima zbog stradanja u terorističkim aktima, izražavamo solidarnost i duboki bol i zbog stradanja pripadnika srpske manjine u Makedoniji u tim sukobima.


Imajući u vidu da je deo grada u kojima su vođeni sukobi sa teroristima, naseljen i sa pripadnicima srpskog naroda, naročito u okolini bivše srpske škole „Vuk Karadžić“, i da su mnogi od njih morali da napuste svoje kuće, očekujemo da će u konsultacijama sa našom ambasadom u Makedoniji dobiti pomoć, radi njihovog adekvatnog zbrinjavanja. U tom cilju, obavio sam razgovore sa jedinim srpskim poslanikom u Parlamentu Republike Makedonije, gospodinom Ivanom Stoilkovićem, koji je i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji. Preneo mi je trenutnu situaciju u kojoj se nalaze Srbi u Kumanovu. Područje Kumanova je deo Makedonije u kome vekovima žive Srbi, i svako nasilje i terorizam mogli bi da utiču na njihov opstanak na tom području.

Očekujemo od nadležnih državnih organa da preduzmu sve kako bi uticali da se obezbedi sigurnost Srbima koji žive u tom delu Makedonije. Izražavajući solidarnost sa svim građanima Makedonije koji su ugroženi terorističkim napadima, očekujemo da će na tom području ubrzo zavladati mir, kao i da će pripadnici srpske manjine imati sve uslove da ostanu i opstanu na tom prostoru uz očuvanje svog nacionalnog identiteta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja