Petak, 16. januar 2015.

Izjava predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Povodom izjave Kolinde Grabar Kitarović novoizabrane predsednice Republike Hrvatske, koja je u intervjuu za bosanskohercegovačku javnu televiziju BHT, a koju je preneo „Jutarnji list“ u kome se navodi: „Po meni je Hrvat i onaj tko je pravoslavne vjeroispovjesti i tko je Srbin po nacionalnosti. On je ipak Hrvat u smislu hrvatskog državljanina“.


Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Janko Veselinović, daje sledeću izjavu:
„Duboko sam iznenađen izjavom novoizabrane predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u kojoj za Srbe u Hrvatskoj kaže da su Hrvati. Ukoliko se ne radi o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i verske opredeljenosti s jedne strane i državljanstva sa druge strane, onda je ova izjava još opasnija. Kolinda Grabar Kitarović ovom izjavom oživljava pravašku ideju Ante Starčevića iz XIX veka, a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH, jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba.
Ne treba podsećati predsednicu Republike Hrvatske, koja bi trebalo da poznaje hrvatski Ustav u čijoj preambuli jasno stoji da je Hrvatska država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koji u njoj žive, uključujući i srpsku manjinu.
Nije zabeleženo čak ni u ratnim 90-im godinama da je bilo ko od visokih državnih funkcionera u Hrvatskoj izjavio da su Srbi u Hrvatskoj zapravo Hrvati. Bilo bi veoma loše ukoliko bi na prostorima bivše Jugoslavije zaživela politika negiranja nacije i verske opredeljenosti.
U svoje ime i ime Odbora za dijasporu i Srbe u regionu zalagaću se za puna prava Srba u Hrvatskoj i za poštovanje njihovog identiteta, verskih osećanja, kao i prava na upotrebu jezika, ćiriličnog pisma, kao i ostvarivanje drugih manjinskih i statusnih prava, baš kao što se zalažemo za poštovanje prava na nacionalnu opredeljenost i pravo na versku opredeljenost nacionalnih manjina u Srbiji, a time i građana hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji.
Zalažem se za dobre odnose između Srbije i Hrvatske, pre svega u interesu dve države, ali i Srbe u Hrvatskoj i Hrvate koji žive u Srbiji, pa se nadam da ova izjava novoizabrane predsednice Republike Hrvatske neće uticati na normalizaciju odnosa između dve države i dva naroda.“


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2