12. jul 2018. Delegacija Narodne skupštine na interparlamentarnoj konferenciji

12. jul 2018. Delegacija Narodne skupštine na interparlamentarnoj konferenciji

Četvrtak, 12. jul 2018.

Interparlamentarna konferencija na temu Valjano upravljanje fondovima EU: Ovlašćenja EP u oblasti budžetske kontrole

Delegacija Narodne skupštine u sastavu: Dubravka Filipovski, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove i zamenik člana Odbora za evropske integracije, Gordana Čomić, član Odbora za evropske integracije, Milorad Mijatović i Zoltan Pek, članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, učestvuje na interparlamentarnoj konferenciji na temu: Valjano upravljanje fondovima EU: Ovlašćenja EP u oblasti budžetske kontrole, koja se održava u Evropskom parlamentu u Briselu, 11 i 12. jula 2018. godine.


Interparlamentarna konferencija se održava u organizaciji Evropskog parlamenta i namenjena je članovima parlamenata Zapadnog Balkana i Turske, uz učešće članova Evropskog parlamenta i stručnjaka iz ove oblasti. Konferenciji prisustvuju i članovi nacionalnih parlamenata država članica EU.

Učesnici Konferencije razgovaraju o izvršenju budžeta Evropske unije i ulozi Evropskog parlamenta u donošenju višegodišnjeg budžeta Unije, kao i o parlamentarnoj kontroli izvršenja budžeta EU. Posebna pažnja je posvećena izvršenju dela budžeta EU koji je namenjen sprovođenju programa finansijske podrške državama koje su kandidati za članstvo u EU, kao i unapređenju transparentnosti IPA fondova Evropske unije.

Dubravka Filipovski je, govoreći o proceduri budžetske kontrole u Srbiji, istakla da postoji više nivoa kontrole: interna i eksterna kontrola izvršenja budžeta, koje sprovode Ministarstvo finansija i Državna revizorska institucija. Filipovski je naglasila značaj sprovođenja programa finansijske pomoći za Zapadni Balkan i rekla da se očekuje povećanje iznosa ovih sredstava u sledećem budžetskom periodu EU.

Gordana Čomić je istakla da celi region Zapadnog Balkana treba zajednički da radi na postizanju stabilnosti i privlačenju većeg obima sredstava pretpristupne pomoći IPA.

Konferencijom je predsedavala Inge Gresl, predsednica Odbora za kontrolu budžeta Evropskog parlamenta. Učesnici konferencije su prisustvovali sednici ovog Odbora, na kojoj je tema bila saradnja Kancelarije evropskog javnog tužioca i efikasnost rada OLAF-a.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4