Utorak, 19. mart 2013.

Indonezija neće priznati nezavisnost Kosova

„Naš stav je jasan i čvrst, problem Kosova i Metohije treba rešavati na principima vladavine prava, međunarodnom pravu i Povelji Ujedinih nacija“, izjavio je ministar inostranih poslova Indonezije, Marti Natalegava, tokom bilateralnog susreta sa predsednikom Narodne skupštine u Džakarti, drugog dana zvanične posete Indoneziji.


Predsednik Stefanović i ministar Natalegava su postigli potpunu saglasnost povodom pitanja Kosova, a predsednik Stefanović je svog domaćina upoznao sa tokom pregovora u Briselu, ali i sa činjenicom da je sukob na Kosovu etnički, a ne verski, i izrazio zabrinutost pre svega za bezbednost srpskog stanovništva severno i južno od reke Ibar.
Ministar Natalegava je pružajući podršku naporima koje Srbija čini u pregovorima istakao da se Indonezija, kao prijatelj Srbije, nada da će doći do sporazuma koji će njegova zemlja zdušno podržati.
Stefanović i Natalegava su takođe razmenili mišljenja i pružili podršku svim zajedničkim bilateralnim i multilateralnim pitanjima na svetskoj sceni. Međutim, zajednički je ocenjeno da bi i ekonomski odnosi trebalo da prate nivo političkih i da na tom planu treba dosta raditi uz iskrene zajedničke procene kolika je uspešnost takvih planova. U tom smislu, Stefanović je zatražio podršku svog domaćina za što skoriju ratifikaciju Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti investicija u Parlamentu Indonezije, kako bi se što pre nastavilo sa realizacijom potencijalnih investicija u Srbiju i osnivanja distributivnog centra za robu iz Indonezije u Srbiji.
Ekonomske teme su dominirale na susretu predsednika Stefanovića sa Mahendrom Siregarom, zamenikom ministra finansija Indonezije. Distributivni centar, koji bi bio osnovan u Srbiji bi indonežansku robu učnio dostupnom i pristupačnom, ne samo u Srbiji, rekao je Stefanović, već i u čitavom regionu, odnosno prema svim zemljama sa kojima Srbija u trgovini ima povlašćen status.
Složivši se sa Stefanovićem, indonežanski ministar je dodao da i Indonezija i Srbija predstavljaju jedni za druge distributivne centre imajući u vidu položaje dve zemlje, jedne u regionu jugo- istoče Azije i druge, u centr ujugo- istočne Evrope. Zajednički je konstatovano da bi brza priprema i realizacija poseta privrednih i parlamentarnih delegacija Indonezije Srbiji do kraja prve polovine ove godine, znatno ubrzala proces.
Konačno, predsednik Stefanović se u toku dana sastao sa uredništvom Džakarta presa, najvećeg dnevnika koji na engleskom jeziku izlazi u Indoneziji i predstavlja najugledniji dnevnik za poslovne ljude i preduzetnike u toj zemlji. Predsednik Stefanović je domaćine obavestio o stanju u medijima u Srbiji, ali je i ponovio značaj koji ova poseta ima za dalje produbljivanje parlamentarnih, ali i ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja