30. oktobar 2019. Grupa privrednika iz Republike Turske u Narodnoj skupštini

30. oktobar 2019. Grupa privrednika iz Republike Turske u Narodnoj skupštini

Sreda, 30. oktobar 2019.

Grupa privrednika iz Republike Turske u poseti Narodnoj skupštini

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom prof. dr Zoran Dragišić i predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović, primili su grupu privrednika iz Republike Turske, koje je pre početka sastanka pozdravila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.


Đorđe Milićević je napomenuo da Srbija i Turska u ovoj godini proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, istakavši da dve zemlje ne veže samo zajednička prošlost, već i udruženi planovi i projekti za budućnost. On je dodao da je od izuzetnog strateškog značaja za budućnost Srbije i projekat Turski tok.

„Procenjuje se da su turske investicije u Srbiji dostigle 200 miliona evra, očekuje se otvaranje još 5 kompanija, a naše dve zemlje intenzivno rade i na infrastrukturnom povezivanju Balkana. Srbija je regionalni lider u privlačenju stranih investicija i rezultat svega toga jeste politička i ekonomska stabilnost naše države, koja je zasnovana na zdravim temeljima“, ocenio je Milićević.

Prof. dr Žarko Obradović podsetio je na prošlonedeljnu posetu srpske delegacije Velikoj narodnoj skupštini Turske, tokom koje je zaključeno da su bilateralni i ekonomski odnosi dveju zemalja na visokom nivou, a politički dijalog redovan i sadržajan. Prema njegovim rečima, Turska je investirala u brojne gradove u Srbiji, dok je naša zemlja omogućila kvalifikovanu radnu snagu, tako da je dobit obostrana.

Prof. dr Zoran Dragišić smatra da dugoročni cilj o trgovinskoj razmeni između Srbije i Turske, koji iznosi pet milijardi, može biti ostvaren veoma brzo. Profesor je dodao da dobra privredna saradnja, koja se brzo razvija, može doprineti unapređenju saradnje i u drugim oblastima, poput obrazovanja i kulture.

„Turski investitori su ulagali u najmanje razvijeni i ruralni deo Srbije, zaposlili veliki broj ljudi i time im omogućili da ostanu u svojim sredinama, zbog čega mi u turskim investicijama ne vidimo samo biznis, već i jedan čin prijateljstva“, istakao je Dragišić.

U ime grupe turskih privrednika obratio se dr Mustafa Esgin, koji je bio i član delegacije Republike Turske prilikom nedavne posete predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. On je istakao da je tom prilikom potpisano devet ugovora o međusobnoj saradnji, postavljen je kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd–Sarajevo, a održana je i trilaterala Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Turski privrednici su se složili da na našim prostorima postoji značajan potencijal za ulaganje u privredu, poljoprivredu i stočarstvo.

Ambasador Republike Turske u Srbiji Tandžu Bilgič naglasio je da su za vreme njegovog mandata otvorene brojne fabrike, povećana je robna razmena, kao i razmena studenata, ali da je najveći napredak postignut time što je slika Turske u Srbiji promenjena na bolje, kao i obrnuto.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Dragan Marković, kao domaćin grupe privrednika iz Republike Turske, kao i narodni poslanici prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, Jelena Vujić Obradović, Đorđe Kosanić i Vojislav Vujić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2