12. jul 2016. Predsednica Narodne skupštine i državni sekretar u MSP Italije

12. jul 2016. Predsednica Narodne skupštine i državni sekretar u MSP Italije

Utorak, 12. jul 2016.

Gojković sa Amendolom o evrointegracijama i saradnji u regionu

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković razgovarala je danas sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Italije Vićencom Amendolom i tom prilikom zahvalila Italiji na podršci evrointegracijama Srbije, ističući da je ta podrška dokaz prijateljskih odnosa.


„Otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 je vrlo važna poruka građanima Srbije koji su na proteklim izborima potvrdili opredeljenje za evropski put, ali i drugim zemljama u regionu, kandidatima za članstvo u EU, što pokazuje snagu EU i pored izazova sa kojima se suočava“, rekla je Gojković i istakla da je za Narodnu skupštinu Srbije posebno značajna snažna podrška Parlamenta Italija na evropskom putu.

Amendola je potvrdio da velika većina poslaničkih grupa u italijanskom parlamentu podržava evropske integracije Srbije, kao i čitavog regiona Zapadnog Balkana, sa kojima Italija ima ekonomske, političke i kulturne veze.

Amendola je obavestio predsednicu Narodne skupštine da je Italija počela pripreme za održavanje sledeće konferencije o Zapadnom Balkanu, kojom će ta država predsedavati, i izneo ideju da se po istom modelu organizuje i parlamentarna dimenzija saradnje, što bi dodatno osnažilo ovaj proces.

Gojković se saglasila sa potrebom da se skup EU - Zapadni Balkan proširi i na parlamentarni nivo i istakla da je za Srbiju važna stabilnost regiona, te da će nastaviti da radi na osnaživanju saradnje na Zapadnom Balkanu.

„Narodna skupština će, kroz parlamentarnu diplomatiju, nastaviti da daje svoj doprinos unapređenju odnosa u regionu, što će biti jedan od prioriteta u našem radu pored nastavka reformskih procesa i usaglašavanja zakonodavstva sa EU“, zaključila je Gojković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2