8. februar 2019. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i generalni sekretar Interparlamentarne unije  Martin Čangong

8. februar 2019. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i generalni sekretar Interparlamentarne unije Martin Čangong

Petak, 8. februar 2019.

Gojković u Ženevi: Srbija će biti dobar domaćin godišnjeg zasedanja IPU u oktobru

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković na svečanoj ceremoniji u Ženevi potpisala je Sporazum između Narodne skupštine i Interparlamentarne unije sa generalnim sekretarom ove međunarodne parlamentarne organizacije Martinom Čangongom, povodom organizovanja 141. skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu od 13. do 17. oktobra ove godine.


Gojković je tom prilikom istakla da je organizovanje godišnjeg zasedanja IPU u Beogradu velika čast kako za Narodnu skupštinu Republike Srbije, tako i za našu državu i naglasila da je dobijanje domaćinstva rezultat veoma aktivnog učešća naše delegacije u radu Interparlamentarne unije u poslednjih nekoliko godina.

Gojković je rekla da je uverena da će Srbija biti dobar domaćin i organizator ovog važnog parlamentarnog foruma i podsetila da 141. zasedanje za Srbiju ima istorijski značaj, jer se održava u godini značajnog jubileja Interparlamentarne unije kada se obeležava 130 godina postojanja ove organizacije.

Predsednica Narodne skupštine je napomenula da je Parlament Srbije uveliko započeo pripreme za organizaciju ovog važnog događaja i da u oktobru u Beogradu očekuje veliki broj parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta.

Gojković je napomenula da će naša zemlja nakon 56 godina ponovo biti domaćin godišnjeg zasedanja IPU i ukazala da dodatan značaj ovom skupu daje činjenica da se nakon dužeg perioda Skupština IPU organizuje u jednoj evropskoj zemlji izvan Ženeve, imajući u vidu da je poslednje zasedanje u nekoj od evropskih država održano bilo pre dvadeset godina u Nemačkoj.
Svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovala je predsednice Interparlamentarne unije Gabrijele Kuevas Baron, koja je istakla da će zasedanje IPU u Beogradu, biti prvo zasedanje u Evropi posle mnogo vremena i ukazala da je od predsednice Skupštine Srbije dobijala uvek dobre inicijative.

Kuevas Baron je rekla da veruje da će predstojeće zasedanje u Beogradu biti važno ne samo za istoriju Interparlamentarne unije, već i Srbije.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsednici parlamenata, kao i generalni direktor Biroa UN u Ženevi Mihael Meler.

Gojković se uoči ceremonije potpisivanja Sporazuma sastala sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom Kuevas Baron i generalnim sekretarom Martinom Čangongom i tom prilikom naglasila da će se Narodna skupština i u narednom periodu svesrdno zalagati za zajedničke ciljeve koje promoviše Interparlamentarna unija i unapređenje saradnje kako sa samom organizacijom tako i direktno sa članicama.

Gojković u Ženevi učestvuje na prvom sastanku predsednika parlamenata u okviru pripremnog komiteta Pete svetske konferencije predsednika parlamenata Interparlamentarne unije u Ženevi, 8-9. februara.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja