13. jun 2017. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO

13. jun 2017. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO

Utorak, 13. jun 2017.

Gojković se sastala sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO Paolom Alijem, koji u Srbiji boravi u okviru posete članova Pododbora za tranziciju i razvoj Odbora za ekonomiju i bezbednost PS NATO, koji rade na pripremi izveštaja „Ekonomska tranzicija na Zapadnom Balkanu“.


Gojković je tom prilikom ukazala da stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri PS NATO aktivno i redovno učestvuje u radu Parlamentarne skupštine NATO, što je bio slučaj i na nedavno održanom prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine u Tbilisiju. U tom kontekstu izrazila je očekivanje da će izveštaj biti izbalansiran i konstruktivan, imajući u vidu zalaganje Srbije po pitanjima regionalne bezbednosti, napredak u ekonomskim reformama i evrointegracijama, kao i ulogu Srbije u rešavanju migrantske krize.

Gojković je naglasila da je Srbija opredeljena za politiku vojne neutralnosti, kao i da u tom okviru razvija saradnju sa NATO, u sklopu raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir, što doprinosi očuvanju regionalne stabilnosti.

Predsednica Narodne skupštine ukazala je da izborni rezultati na Kosovu i Metohiji predstavljaju izazov za procese pregovora kojima je naša strana posvećena, kao i da ćemo insistirati na primeni dogovorenih rešenja kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali je naglasio značaj saradnje između Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamentarne skupštine NATO i napomenuo da ta organizacija pridaje pažnju Zapadnom Balkanu imajući u vidu da je stabilnost ovog regiona važna za stabilnost čitave Evrope, pri čemu je Srbija ključna zemlja. Ali je napomenuo da je saradnja Srbije sa organizacijom NATO značajna imajući u vidu zajedničke izazove terorizma, migrantske krize, pitanja „sajber“ bezbednosti i mnoga druga.

Predsednik PS NATO istakao je značaj evrointegracija Srbije i izrazio uverenje da Evropa neće biti potpuna bez integracije Zapadnog Balkana, ukazujući da je Srbija ostvarila značajan napredak poslednjih godina u oblasti ekonomije i stabilizaciji finansija.