30. avgust 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Narodne Republike Kine Li Bin

30. avgust 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Narodne Republike Kine Li Bin

Petak, 30. avgust 2019.

Gojković se sastala sa potpredsednicom Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa potpredsednicom Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Narodne Republike Kine Li Bin, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.


Gojković i Li su razgovarale o daljem razvoju parlamentarne i ukupne saradnje između Srbije i Narodne Republike Kine, ocenjujući da i ova poseta predstavlja još jednu potvrdu spremnosti dve zemlje da razvijaju sveobuhvatnu stratešku saradnju i tradicionalno prijateljstvo.

Gojković je naglasila da političke odnose dve zemlje odlikuje visok stepen razumevanja, poverenje i međusobne podrške u najvažnijim pitanjima za dve zemlje i ukazala da su odnosi Srbije i NR Kine dostigli najvišu tačku razvoja u istoriji, zahvaljujući intenzivnoj komunikaciji predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Gojković i Li su naglasile da saradnja parlamentarnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine. Gojković je napomenula da je posebno značajno potpisivanje Memoranduma o saradnji između Skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa, kao i Protokola o formiranju zajedničke parlamentarne komisije, kao najvišeg oblika parlamentarne saradnje, koja ima izuzetno sadržajne i redovne sastanke.

Li je istakla da će NR Kina nastaviti rad na produbljivanju prijateljstva i saradnje ukazujući da je ocena da između dve zemlje postoji čelično prijateljstvo, zasnovano na istoriji i tradiciji, tačan opis odnosa Srbije i Kine.

Li je napomenula i da je poslednjih nekoliko godina saradnja Kine i Srbije uznapredovala u oblasti ekonomije i infrastrukture, posebno imajući u vidu projekte izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, mosta Zemun-Borča, autoputa, TE Kostolac, kao i železare u Smederevu.

Li je istakla da Srbija ima aktivnu ulogu u inicijativi „Pojas i put“, a aktivno učestvuje i igra jednu od vodećih uloga u formatu saradnje Kine-CIES, što je u obostranom interesu obe države.

Li je navela da ceni ulogu Skupštine Srbije koja je dala važan doprinos razvoju ukupnih odnosa, te izrazila uverenje da će Parlament Srbije nastaviti da pruža povoljnu zakonsku klimu za privlačenje kineskih investicija.

Li je kao dobar primer saradnje ukazala na odluku o ukidanju viza kineskim građanima, što je doprinelo ubrzanom razvoju turizma između dve zemlje, o čemu svedoče podaci da je prošle godine u Srbiji bilo 100.000 turista iz Kine, a u godini pre ukidanja viza 20.000.

Gojković je istakla da je Skupština Srbije potpuno spremna da nastavi da daje aktivnu podršku sveobuhvatnoj saradnji na svim nivoima, kako bi omogućila ostvarenje projekata koji dogovore dva predsednika i vlade.

Gojković je napomenula da je saradnja u ekonomiji i infrastrukturi izuzetno značajna i istakla da je izgradnja autoputa „Miloš veliki“, još jedan trajni dokaz našeg velikog čeličnog prijateljstva.

Gojković i Li su razgovarale i o mogućnosti saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i na multilateralnom nivou, a predsednica Skupštine Srbije je naglasila da će u Beogradu, od 13. do 17. oktobra biti održana 141. skupština Interparlamentarne unije i izrazila očekivanje da će kineska delegacija biti predstavljena na najvišem nivou.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 8. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja