7. jun 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Nacionalnog saveta Slovačke Republike

7. jun 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Nacionalnog saveta Slovačke Republike

Četvrtak, 7. jun 2018.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Slovačke

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednikom Nacionalnog saveta Slovačke Republike Andrejom Dankom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, na poziv predsednice Skupštine Srbije.


Gojković i Danko su istakli da Srbiju i Slovačku, tokom 100 godina duge istorije diplomatskih odnosa, vezuju tradicionalno dobri odnosi, zasnovani na bliskosti dva naroda, prijateljstvu i podršci kada god je to bilo potrebno, a da danas intenzivan politički dijalog na svim nivoima pokazuje jasnu spremnost za unapređenje i produbljivanje saradnje u brojnim oblastima.

Gojković je zahvalila na kontinuiranoj podršci i principijelnom stavu Slovačke povodom poštovanja principa međunarodnog prava, odnosno poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i na doslednom stavu po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“. Gojković je istakla da je važno da Slovačka bude upoznata sa tokom dijaloga u Briselu i ukazala da Priština još uvek nije formirala Zajednicu srpskih opština, te naglasila značaj sprovođenja dogovara iz Briselskog sporazuma.

Gojković je naglasila da Srbija veoma ceni iskrenu podršku Slovačke u procesu evrointegracija, kao i podršku proširenju EU, što je bio i jedan od prioriteta predsedavanja Slovačke i napomenula da je pristupanje EU naš spoljnopolitički prioritet, kao i da je Srbija posvećena reformama i usklađivanju sa zakonodavstvom EU, u čemu nam je važno i iskustvo slovačkog Parlamenta.

Predsednik Nacionalnog saveta Slovačke Republike je istakao da dve zemlje imaju dugu zajedničku istoriju, da nas spaja prijateljstvo i podrška ne samo u istoriji, već i u sadašnjosti i da će Srbija i Slovačka nastaviti da se i u budućnosti uzajamno podržavaju i pomažu.

Danko je istakao da Slovačka čvrsto stoji uz Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i da svoj principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije neće menjati.

Danko je potvrdio podršku Srbiji na putu ka EU i istakao da ako neko treba da postane član ove organizacije, to je Srbija, te ukazao da je Slovačka spremna da sa Srbijom podeli svoja iskustva na tom putu i apelovao da Srbija, što je moguće više, na tom putu zaštiti svoje prirodne resurse.

Gojković je naglasila da ova poseta predstavlja još jednu potvrdu da međuparlamentarni odnosi daju snažan pečat unapređenju sveukupne bilateralne saradnje i ukazala da je Skupština Srbije otvorena za jačanje parlamentarne saradnje i na nivou radnih tela, posebno odbora za spoljne poslove, evropske integracije, kulturu, obrazovanje.

Gojković i Danko su dogovorili saradnju i razmenu iskustava po pitanju izrade važnih dokumenata za rad parlamenata, posebno Poslovnika o radu, imajući u vidu da je Nacionalni savet Slovačke Republike nedavno završio rad na donošenju novog Poslovnika, kao i na izradi etičkog kodeksa, na kome zajedno rade Slovačka, članice Višegradske grupe i Austrija, budući da parlamenti ovih zemalja nisu imali ovaj dokument.

Predsednici dva parlamenta su naglasili da poseban doprinos izvanrednim odnosima dve zemlje daju pripadnici slovačke nacionalne manjine u Srbiji, kao i srpske nacionalne manjine u Slovačkoj i naveli da će i dalje nastaviti da sarađuju po ovim pitanjima i nastojati dodatno da unaprede njihov položaj.

Predsednik Nacionalnog saveta Slovačke Andrej Danko obratio se narodnim poslanicima na Posebnoj sednici Narodne skupštine.

Video (1)

Četvrtak, 7. jun 2018. | upisivanje u knjigu gostiju i izjava za medije predsednice Narodne skupštine i predsednika Nacionalnog saveta Slovačke Republike 07.06.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3