4. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sa predsednikom Republike Jermenije Armenom Sarkisijanom

4. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sa predsednikom Republike Jermenije Armenom Sarkisijanom

Petak, 4. oktobar 2019.

Gojković sa predsednikom Jermenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Republike Jermenije Armenom Sarkisijanom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.


Gojković je istakla da poseta predsednika Jermenije predstavlja potvrdu uzajamne težnje za učvršćivanje i unapređenje međudržavnih veza i svestrane bilateralne saradnje u skladu sa tradicionalno bliskim vezama dva naroda, kao i da otvara novu stranicu bilateralnih odnosa. Pozdravila je najavu ukidanja viza, što će omogućiti uspostavljanje bolje komunikacije i saradnje na političkom i ekonomskom planu, u oblasti turizma, a doprineće i da se mlađe generacije bolje upoznaju sa istorijom i tradicionalnim prijateljstvom dve države.

Gojković je rekla da ima prostora za unapređenje međuparlamentarne saradnje razmenom poseta na najvišem nivou, kao i saradnjom na nivou radnih tela, u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, poslaničkih grupa prijateljstva i u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija.

Gojković je izrazila spremnost da se sa aspekta parlamentarne saradnje unaprede ukupni odnosi dve zemlje, podsećajući da su tokom njene posete Jermeniji 2016. godine napravljeni dobri koraci u tom smeru.

Gojković je istakla značaj činjenice da će predsednik parlamenta Jermenije Ararat Mirzojan predvoditi delegaciju na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu, od 13 do 17. oktobra, budući da će to biti prilika da se razgovara o konkretnim oblicima saradnje kako bi svi razgovori i dogovori dva predsednika dobili potvrdu i na parlamentarnom nivou.

Gojković i Sarkisijan su razgovarali o aktuelnim pitanjima od interesa za Srbiju, odnosno Jermeniju, ističući značaj razmena poseta i političkog dijaloga za bolje razumevanje važnih tema za dve zemlje i problema sa kojima se susreću.

Gojković je zahvalila Jermeniji na razumevanju situacije po pitanju Kosova i Metohije, kao i podršci da se nastavi dijalog Beograda i Prištine u cilju iznalaženja kompromisnog i održivog rešenja.

Sarkisijan je naglasio da Srbiju smatra prijateljskom zemljom, te izrazio nadu da će doći do intenziviranja saradnje na svim poljima.

Predsednik Jermenije je istakao da pridaje veliki značaj međuparlamentarnim odnosima, ukazujući da je u Jermeniji došlo do velikih promena i uputio poziv predsednici Skupštine Srbije da ponovo dođe u posetu Jermeniji.

Sarkisijan je istakao da ima mnogo potencijala ne samo kada je reč o političkom dijalogu, već i saradnji u oblasti ekonomije i uspostavljanja većeg obima trgovinske razmene, u oblasti prehrambene industrije, visoke tehnologije, kao i otvaranju novih tržišta za Srbiju i to ne samo Evroazijske ekonomske unije.

Gojković i Sarkisijan su ukazali na okolnost da će Srbija potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom 25. oktobra upravo tokom predsedavanja Jermenije.

Gojković i Sarkisijan su razgovarali o mogućnostima razvoja saradnje na lokalnom nivou i povezivanja gradova u Srbiji i Jermeniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
ponedeljak, 21. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja