Nedelja, 27. januar 2019.

Gojković na Svetosavskoj akademiji

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković istakla je večeras na Svetosavskoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, povodom 27. januara, Dana Svetog Save, da je važno da čuvamo sećanje na Svetog Savu, jer nam je i danas potrebna njegova vizija, kao temelj duhovnog, kulturnog i nacionalnog napretka, koja pokazuje put u borbi za slobodu, prosvećenost i prosperitet našeg naroda.


„I danas, idući stazama Svetog Save, mi ne možemo da pogrešimo“, rekla je Gojković i ukazala da kada slavimo Svetog Savu, mi kao narod ujedno stremimo najvišim ljudskim i civilizacijskim vrednostima, koje jedna zajednica može pred sebe da postavi.

Gojković je rekla da danas slavimo spomen na velikog srpskog prosvetitelja, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa i to upravo u godini kada se navršava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, obrazovanja i zdravstva.

„Sveti Sava je, shvatajući značaj samostalnosti srpske države i crkve za očuvanje naroda i njegov duhovni, kulturni, ekonomski i svaki drugi napredak, ugradio temelje na koje se mi danas oslanjamo. Temelje, na kojima se i danas zasniva čitava srpska kuća“, istakla je Gojković i dodala da obeležavanje Dana Svetog Save u svim našim institucijama i školama, naše okupljanje na ovoj svečanoj akademiji, su dokaz da smo se vratili onom najboljem u našoj tradiciji i istoriji, što nas i danas uči, opominje i podseća kako da budemo bolji, složniji, mudriji.

Zato je od suštinskog značaja za duhovni i svaki drugi opstanak našeg naroda što nisu uspeli da nas otrgnu od svetosavlja.

„Ni onda kada su mu spaljivali mošti, valjda verujući da će tako spaliti svaku našu veza sa njim. Ili onda kad su ga ukidali, kada se o njemu ćutalo ili samo šaputalo. Ni tada naš narod svog prosvetitelja, osnivača svoje crkve, nije želeo da se odrekne, dobro znajući da bi se time odrekao sebe i onog najplemenitijeg i najčestitijeg u sebi“, rekla je Gojković.

Predsednica Skupštine je ukazala da smo se u svim teškim i izazovnim vremenima za našu državu, crkvu i narod, okretali svetosavlju, u želji da prepoznamo njegov put mudrosti, ljubavi i snage.

Gojković je rekla da je važno da u ovim složenim vremenima, kada se ponovo nalazimo na vetrometini, čuvamo našu slogu, zemlju i narod, razvijamo je najbolje kako umemo, mirom i ljubavlju, a ne razdorom, sarađujući sa svima, a opet imajući u vidu najbolje interese naših građana.

„Mi danas sami biramo svoju budućnost. Pred nama su mnogi važni zadaci - da vođenjem spoljne politike u skladu sa nacionalnim prioritetima, negovanjem vojne neutralnosti, uz snažan i održiv ekonomski rast i razvoj, stvaramo bolju budućnost za naše građane“, istakla je predsednica Parlamenta.

Gojković je ukazala da čuvajući mir i stabilnost, brinući o svom narodu, posebno na Kosovu i Metohiji, Srbija stvara pretpostavke za svestrani razvoj svakog dela svoje zemlje.

Gojković je napomenula da istovremeno Srbija nikada neće i ne može da zaboravi i ostavi srpski narod u Republici Srpskoj bez podrške i zaštite, kao i da će nastaviti da ulaže u škole, vrtiće, bolnice i fabrike.

Gojković je istakla da se mnogo u proteklom periodu radilo na stabilizaciji javnih finansija da bi zemlja mogla da ima budućnost, i da je Srbija danas ekonomski snažnija.

„Sada je naša obaveza da brinemo o toj budućnosti, našoj deci i generacijama koje dolaze. I kao što je to Sveti Sava uvideo, putujući po zemlji i prosvećujući narod, ne može biti moderne i jake Srbije, bez ulaganja u obrazovanje“, rekla je Gojković.

Predsednica Narodne skupštine je naglasila smo zato posvećeni reformi obrazovanja, jer bez toga Srbija neće moći da se dinamično razvija i da uhvati korak sa najrazvijenijim delom sveta.

Gojković je navela i da se posebna pažnja posvećuje prosvetnim radnicima, kojima smo poverili najvažniji zadatak, zadatak obrazovanja generacija koje će graditi budućnost ove zemlje, a da je na profesorima, nastavnicima i učiteljima da, upravo vođeni snagom i delima Svetog Save, svojim učenicima pruže što više znanja.

Gojković je istakla da ćemo kao društvo, ako budemo išli putem koji je naš prosvetitelj označio, izbeći mnoge stranputice.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja