8. april 2019. Predsednica Narodnе skupštine Maja Gojković na Konferenciji predsednika parlamenta Evropske unije i predsednika parlamenata zemalja kandidata

8. april 2019. Predsednica Narodnе skupštine Maja Gojković na Konferenciji predsednika parlamenta Evropske unije i predsednika parlamenata zemalja kandidata

Ponedeljak, 8. april 2019.

Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata EU i zemalja kandidata

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvuje danas na Konferenciji predsednika parlamenta Evropske unije i predsednika parlamenata zemalja kandidata u Beču, u organizaciji Parlamenta Austrije.


Gojković je na Konferenciji istakla da samo sa Zapadnim Balkanom kao njenim integralnim delom, EU može biti jedinstvena, celovita i sigurna.

Gojković je, govoreći na temu susedstva Evropske unije, ukazala da i današnja tema državama kandidatima za članstvo, daje nadu i ohrabrenje da ostaju u fokusu politika Evropske unije uprkos izazovima sa kojima se Unija suočava, a koji zahtevaju otvorenost u dijalogu, mudrost u izboru rešenja, hrabrost u njihovom sprovođenju i solidarnost u podnošenju posledica.

Predsednica Skupštine Srbije je naglasila da je važno da perspektiva punopravnog članstva bude kredibilna za Zapadni Balkan, sa vidljivim ciljevima koje postavlja stabilna i snažna EU, polazeći od principa i vrednosti na kojima je ovaj veliki i jedinstveni projekat zasnovan.

„Kao predsednica parlamenta države koja je kandidat za članstvo, želim da naglasim da je Republika Srbija posvećena dijalogu i saradnji po svim otvorenim pitanjima u našem regionu jer je to jedini put prevazilaženja problema, očuvanja stabilnosti i stvaranja sigurne budućnosti za naše građane.“, poručila je Gojković.

Gojković je rekla da Srbija očekuje da EU, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, utiče na ukidanje odluke o uvođenju taksi na srpske proizvode kao i proizvode iz BiH.

„Reč je o nezakonitoj meri koju Priština primenjuje već šest meseci. Osuda i ukidanje ove mere poslalo bi jasnu poruku o neprihvatljivosti jednostranih i radikalnih mera i omogućilo bi nastavak dijaloga sa ciljem postizanja obostrano prihvatljivog rešenja“, rekla je Gojković i navela da je Beograd spreman na nastavak dijaloga bez obzira što druga strana nije ispunila do sada preuzete obaveza.

Gojković je napomenula da Srbija učestvuje u svim izazovima sa kojima se EU suočava, kao što su ekonomska i migrantska kriza, klimatske promene i da ulaže i dodatni napor u sopstvene reforme i harmonizaciju sa standardima EU.

„To činimo kako bi dali vredan doprinos Uniji u jednoj od njenih najuspešnijih politika - politici proširenja. Naša puna privrženost procesima integracija, zasnovana je na uverenju da su svi napori, nekada teške mere, u najboljem interesu građana našeg regiona, ali i u interesu EU“, istakla je Gojković.

Na dvodnevnoj konferenciji učestvuju predstavnici svih nacionalnih parlamenata Evropske unije, među kojima i 30 predsednika parlamenta zemalja EU i zamalja kandidata - Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Turska.

Konferenciju predsednika parlamenata EU otvorili su predsednik Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka i potpredsednica Evropskog parlamenta Mejred Mekginis, a debatovaće se na teme „Evropska unija i njeni susedi“, kao i „Evropska unija pred izborima za Evropski parlament 2019. godine, dalji razvoj saradnje između nacionalnih marlamenata i evropskih institucija“.

U delegaciji Narodne skupštine je i potpredsednik Parlamenta Veroljub Arsić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4