15. jun 2017. Susret članova PGP sa Nemačkom i predsednika Bundestaga SR Nemačke

15. jun 2017. Susret članova PGP sa Nemačkom i predsednika Bundestaga SR Nemačke

Četvrtak, 15. jun 2017.

Evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena i u Srbiji i u Evropskoj uniji

„Evropska perspektiva Srbije ozbiljno je shvaćena i u Srbiji i u Evropskoj uniji. Cilj Srbije je članstvo u EU, a EU je tu da to i omogući“, poručio je predsednik Bundestaga SR Nemačke Norbert Lamert u razgovoru sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom.


Predsednik Bundestaga istakao je da je za razvoj potrebno postojanje političke volje, ali i valjan pravni okvir, kao i finansijska sredstva. On je podsetio da je Nemačka dokazano, ne samo najveći trgovinski partner Srbije, već i najveći donator i investitor na ovim prostorima.

„Zainteresovani smo za stabilan razvoj Zapadnog Balkana i želimo da damo svoj doprinos njegovoj ekonomskoj i političkoj stabilnosti, jer bez stabilnih demokratskih odnosa nema ni stabilnih država“, istakao je Lamert.

On je u razgovoru sa članovima PGP sa Nemačkom iskazao zadovoljstvo porastom interesovanja srpskih parlamentarca sa saradnju sa kolegama iz Bundestaga i ponovio da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, uz ispunjenje definisanih kriterijuma, koji se ne odnose samo na usklađenost zakonodavstva sa evropskim normama, već i na implementaciju donetih propisa. Lamert je dodao i da posebna podrška Nemačke Berlinskom procesu neće izostati.

Predsednica PGP sa Nemačkom Vesna Marković istakla je važnost posete predsednika Lamerta Narodnoj skupštini, koja šalje poruku da je parlamentarna saradnja bitna, kao i da su parlamenti važni u procesima odlučivanja.

„Svesni smo uloge Bundestaga u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja, na čemu smo zahvalni Nemačkoj na podršci. Naš glavni spoljnopolitički cilj jeste članstvo u EU, ali jednako nam je važna i regionalna stabilnost i saradnja, kojoj značajan doprinos daje regalizacija Berlinskog procesa“, navela je Marković.

Ona je poručila da Srbija mnogo očekuje od realizacije projekata, kao što su Fond za Zapadni Balkan i Regionalna kancelarija za mlade, infrastrukturnih projekata u regionu, kao i od predstojećeg Samita u Trstu.

„Važno je da proširenje EU nije ostalo u senci migrantske krize i Bregzita. Migrantska kriza je pokazala da je proces proširenja važan, kako za stabilnost našeg regiona, tako i za stabilnost čitave Evrope“, poručila je predsednica PGP sa Nemačkom.

U razgovoru sa predsednikom Bundestaga u kome su učestvovali članovi PGP sa Nemačkom Miroslav Aleksić, Elvira Kovač, Dušica Stojković, dr Muamer Bačevac, Gordana Čomić, Marija Jevđić i Nenad Božić, bilo je reči o doprinosu manjinskih zajednica u Srbiji procesu evropskih integracija, dijalogu između Beograda i Prištine, procentu podrške građana Srbije evropskim integracijama i nastavku jačanja parlamentarne saradnje Srbije i Nemačke.