Četvrtak, 13. maj 2010.

Dvanaesta sednica Odbora za međunacionalne odnose

Članovi Odbora za međunacionalne odnose su, na sednici od 13. maja, obavili razgovor sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava o aktuelnim pitanjima u vezi sa predstojećim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina (način organizovanja, raspored i broj biračkih mesta).Članovi Odbora za međunacionalne odnose su, na sednici od 13. maja, obavili razgovor sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava o aktuelnim pitanjima u vezi sa predstojećim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina (način organizovanja, raspored i broj biračkih mesta).

Predsednik Odbora Miletić Mihajlović ukazao je na probleme koji su se pojavili na terenu u vezi sa određivanjem broja biračkih mesta na izborima za nacionalne savete. On je istakao da bilo bi logično, ukoliko se napravi paralela ovih izbora sa opštim izborima (republičkim, predsedničkim i izborima za lokalnu samoupravu), da svako naseljeno mesto koje za opšte izbore ima jedno ili više biračkih mesta ima bar jedno biračko mesto na izborima za nacionalne savete, naravno poštujući član 68. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Spajanje više naselja koja su razuđena na jedno biračko mesto je po njegovom mišljenju neprihvatljivo, ukoliko ona imaju 100 upisanih birača. On je preporuku Centralnoj izbornoj komisiji da se formiraju biračka mesta za 500 birača ocenio kao dobru, ali i dodao da sistem uštede i racionalizacije ne sme biti kriterijum koji će onemogućiti izlaznost pripadnika nacionalnih manjina na izbore za nacionalne savete, jer to može da dovede u pitanje regularnost samih izbora.

Predstavnici Ministarstva upoznali su članove Odbora sa nadležnostima Centralne izborne komisije u vezi sa određivanjem biračkih mesta i biračkih područja na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina. Oni su istakli da je petak, 14. maj poslednji dan za utvrđivanje broja biračkih mesta i područja. Po njihovim rečima na izborima će biti 900 biračkih mesta u 42 biračka područja, a prosečan broj upisanih birača po biračkom mestu je 460. Istaknuto je i da su sugestije koje je izneo predsednik Odbora usvajane gde god je to bilo moguće. Oni su dodali i da u 15 opština ima manje od 40 upisanih birača, kao i da u istom broju opština nema nijednog upisanog birača, tako da će ukoliko se neki birač upiše, biti pripojen biračkom mestu u najbližoj opštini. Izlazilo se u susret i otvarana su biračka mesta u onim sredinama gde je broj birača manji od 100, a gde je nesvrsishodno da birači putuju predaleko od svog mesta prebivališta kako bi glasali. Predstavnici Ministarstva su ukazali i na poteškoće koje su imali kod romske nacionalne manjine, jer njeni pripadnici nisu uvek skoncentrisani u opštinama kao nacionalna manjina. Oni su posebno naveli da je za ove izbore urađen jedinstveni birački spisak.

Narodni poslanik Vitomir Mihajlović istakao je problem disperzivnosti romske nacionalne manjine u Srbiji, ali i važnost da biračka mesta za nacionalni savet budu na onim mestima gde pripadnici romske nacionalne manjine glasaju na opštim izborima. On je apelovao na predstavnike Ministarstva da se utvrdi veći broj biračkih mesta za pripadnike romske nacionalne manjine, kako ljudi ne bi putovali predaleko zbog glasanja.

U nastavku razgovora bilo je reči i o konkretnim slučajevima u pojedinim opštinama u Srbiji, a narodni poslanik Petar Kuntić upozorio je na probleme koji se mogu javiti kod elektorskih izbora u vezi sa rokovima za dostavljanje potpisa i celokupne dokumentacije.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Miletić Mihajlović.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2