Utorak, 15. januar 2008.

Dvanaesta sednica Odbora za inostrane poslove

Na sednici održanoj 15. januara, članovi Odbora za inostrane poslove obavili su razgovor sa novoimenovanim ambasadorom Republike Srbije u Republici Sloveniji Predragom Filipovim, pre odlaska na diplomatsku dužnost.Na sednici održanoj 15. januara, članovi Odbora za inostrane poslove obavili su razgovor sa novoimenovanim ambasadorom Republike Srbije u Republici Sloveniji Predragom Filipovim, pre odlaska na diplomatsku dužnost. Sednici Odbora predsedavao je dr Dragoljub Mićunović.

Ambasador Filipov je istakao da će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom Slovenija akcenat staviti na rešavanje više pitanja koja su vezana i za Srbiju. Nastojeći da se nametne kao član EU zadužen za praćenje pridruživanja zemalja zapadnog Balkana, kao moderator i tumač njihovih interesa, Slovenija zastupa “politiku otvorenih vrata“ za prijem ovih zemalja u EU. Ona će se angažovati da se dogovor država članica EU iz Soluna 2003. godine osveži, a “solunska agenda” učini atraktivnijom i podsticajnijom ubrzanjem prijema ovih zemalja u Evropsku uniju, rekao je ambasador Filipov.

On je najavio više sastanaka slovenačkih sa evropskim zvaničnicima, među kojima i sa novim glavnim tužiocem Haškog trubunala Seržom Bramercom, uoči potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU. Osim toga, Slovenija će organizovati sastanak ministara inostranih poslova evropskih zemalja članica Kontakt grupe o Kosovu, nastojeći da u toku svog mandata doprinese ubrzanom rešavanju tog pitanja.

Bilateralne odnose između dve zemlje Filipov je pozitivno ocenio, ali je naglasio da predstoji rešavanje nekih za Srbiju bitnih otvorenih pitanja. Najvažnije među njima je priznavanje Srbima statusa nacionalne manjine, kao i rešavanje statusa nekoliko hiljada tzv “izbrisanih lica”, Srba koji su rođeni van Slovenije, ali su tamo stalno nastanjeni. Kao jedan od važnih zadataka naveo je skoro otpočinjanje pregovora o potpisivanju sporazuma o socijalnom i penzijskom osiguranju, kojim treba da se reše životna pitanja velikog broja građana Srbije koji su radili u Sloveniji.

Članovi Odbora podržali su izlaganje ambasadora Filipova, uz ocenu da naši odnosi sa Slovenijom moraju da budu “pažljivo definisani”.

Predsednik Mićunović obavestio je članove Odbora o prispelim pozivima za učešće stalnih delegacija Narodne skupštine i narodnih poslanika u radu više međunardnih organizacija. Tako će naše delegacije učestvovati na sastanku Trećeg odbora Parlamentarne skupštine Mediterana, koji se održava na Malti 7. i 8. februara i na zimskom zasedanju PS OEBS-a u Beču 21. i 22. februara. Predsednici odbora za inostrane poslove i za odbranu učestvovaće na konferenciji koja će okupiti predsednike ovih odbora parlamenata zemalja članica NATO, zemalja koje pripadaju Jadranskom partnerstvu i Partnerstvu za mir, a održava se u Skoplju od 17. do 19. februara.Konferencija nosi naziv “NATO, Bukurešt i dalje od toga-uloga parlamentarnih odbora za inostranu politiku i odbranu u ostvarivanju ciljeva i politike NATO”. Pored toga, članovi naše delegacije učestvovaće na dva sastanka koji organizuje PS Crnomorske ekonomske saradnje i to, prvo, na zasedanju Odbora za pripremu i reviziju budžeta PS CES-a, u Istambulu, od 25. do 27. februara, kada se održava i sastanak Biroa PS CES u proširenom sastavu, a povodom obeležavanja 15.godišnjice ove organizacije. Zatim će biti održana sednica Odbora za ekonomiju, trgovinu, tehnologiju i pitanja životne sredine PS CES-a u Tirani, 5. i 6. marta.

Određen je i član Odbora koji će 17. januara učestvovati u razgovoru delegacije Narodne skupštine sa delegacijom Zajedničke komisije za ljudska prava, prava deteta, mlade, imigraciju, izbeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja će posetiti Srbiju.

Na ovoj sednici, članovi Odbora prihvatili su više izveštaja o realizovanim parlamentarnim posetama, susretima i razgovorima.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3