Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Kanjiža

Petak, 12. novembar 2010.

Dvadeset osma sednica Odbora za kulturu i informisanje

Odbor za kulturu i informisanje održao je 12. novembra sednicu u Regionalnom kreativnom ateljeu „Jožef Nađ“ u Kanjiži.



Odbor za kulturu i informisanje održao je 12. novembra sednicu u Regionalnom kreativnom ateljeu „Jožef Nađ“ u Kanjiži. Odbor je razmatrao načine predstavljanja kulturnih vrednosti Srbije na evropskoj sceni.

Rad Ateljea predstavio je direktor Zoltan Bičkei. Istakao je da Jožef Nađ koreograf, reditelj, performer i vizuelni umetnik koji već 30 godina radi u Francuskoj, gde je priznati stvaralac. Njegova umetnost vezana je ne samo za rodnu Kanjižu i njeno okruženje, već i na ceo kulturni prostor Vojvodine, Panonije i srednje Evrope. Osim toga, nadahnjuje se izvođačkim tradicijama Japana i pozorišnim stvaralaštvom Francuske i Latinske Amerike.

Regionalni kreativni atelje, koji nosi njegovo ime, osnovan je 2006. godine i njegov rad podržavaju Ministarstvo kulture Srbije, Sekretarijat za kulturu Vojvodine i Opština Kanjiža, rekao je Bičkei.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović je rekla da je Odboru prispela inicijativa Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije o pokretanju procedure da se Jožefu Nađu dodeli odlikovanje za celokupan višedecenijski rad. U obrazloženju inicijative ističe se da je Nađ jedan od najznačajnijih stvaralaca iz oblasti izvođačkih umetnosti, koji je poreklom iz Srbije.

Vesna Marjanović je izrazila uverenje da će Odbor na jednoj od narednih sednica doneti ovu odluku i na taj način odati priznanje umetniku koji je ostavio značajan trag na svetskoj umetničkoj sceni.

Član Odbora Gorica Mojović istakla je da umetnost sa teritorije Srbije stiže na svetsku scenu prvenstveno zahvaljujući individualnom talentu i radu pojedinaca, dok je institucionalno i sistematsko predstavljanje naše kulture retko i u nagoveštaju. Regionalni kreativni atelje „Jožef Nađ“ je pravi primer kako treba predstavljati srpsku kulturu u svetu i, istovremeno, pravi primer decentralizacije kulture, ocenila je Mojović.

Narodni poslanik Nada Kolundžija je naglasila da su pojedini poput Nađa oni koji stvaraju bolju sliku o srpskom društvu u svetu i da država, ma koliko bila siromašna, mora da ih podrži.

Pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić je istakao da je Kanjiža primer da i u malim sredinama mogu da se rade veliki projekti. Ukazao je na to da je Atelje Nađ dobar model održivog razvoja, jer pokazuje uzlaznu liniju. U 2006. godini, kada je osnovan, imao je oko deset odsto sopstvenih prihoda, a sada ima više od 60 odsto.

Nakon sednice, izveden je kratki pozorišni komad u izvođenju Jožefa Nađa i Ane-Sofi Lanselin.

Članove Odbora pozdravili su predsednici SO Kanjiža Mihalj Njilaš i Upravnog odbora Regionalnog kreativnog ateljea Zoltan Balint.

Kanjiža: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 9. decembar 2013. 18. sednica Odbora za kulturu i informisanje Novi Sad Ima fotografija Ima video snimaka

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.