28. septembar 2023. Učesnici sastanka

28. septembar 2023. Učesnici sastanka

Četvrtak, 28. septembar 2023.

Dubravka Filipovski podelila iskustvo i primere dobre prakse u procesu evrointegracija sa delegacijom Moldavije

Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dubravka Filipovski sastala se , u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom iz Moldavije, koju je predvodila Natalia Suceveanu, šefica Centra za pravnu aproksimaciju.


Dubravka Filipovski upoznala je delegaciju sa iskustvima Republike Srbije u procesu evrointegracija i naglasila da je put svake zemlje u takvoj vrsti procesa kompleksan, ali da u slučaju naše zemlje ima posebnu težinu, zbog dijaloga Beograda i Prištine. Istakla je da je proces evrointegracija za Srbiju jedan od osnovnih spoljnopolitičkih prioriteta, ali da on mora biti dvosmeran, kao i da Moldavija treba da ima u vidu da je iskustvo Srbije pokazalo da politika proširenja nije visoko na agenda EU.

Filipovski je veoma detaljno govorila o obavezama koje u evrointegracionom procesu imaju Narodna skupština, Odbor za evropske integracije i Odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Naglasila je da poverenje građana u EU, na osnovu istraživanja opada, ali da se nada nazire u činjenici da dve trećine građana podržava reformski proces u našoj zemlji, čiji se rezultati već vide usled usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim.

“Srbija je u procesu pristupanja EU već 20 godina, to je veoma dug period u kojem jedna zemlja stoji pred vratima Evropske unije i razumljivo je da građani Srbije gubi poverenje u taj proces”, rekla je Dubravka Filipovski. On je upoznala delegaciju sa promenom metodologuje pristupnog procesa, kao i sa činjenicom da Srbija već dve godine nije imala Međuvladinu konferenciju na kojoj bi bilo odobreno otvaranje trećeg, od šest klastera.

Delegacija Moldavije interesovala se za tehničke detalje organizovanja odbora, uloge Parlamenta i potrebi promene njegovog Poslovnika u cilju povećanja kontrolne funkcije narodnih poslanika u procesu evrointegracija. Izrazili su veliko interesovanje za pravnu ekspertizu i primere dobre prakse Srbije i dobili jasne smernice za eventuali početak procesa priključenja Moldavije EU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31