14. oktobar 2016. Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

14. oktobar 2016. Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Petak, 14. oktobar 2016.

Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Na drugom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije govorilo se o značaju zelene energije za održivi razvoj Srbije.


U uvodnom izlaganju dr Aleksandra Tomić, predsednica Foruma, poželela je dobrodošlicu mnogobrojnim gostima koji su prisustvovali sastanku i dodala da je posebno značajno što imaju priliku da ih predstavnici Evropskog i nemačkog parlamenta upoznaju sa efikasnim institucionalnim mehanizmom za dostizanje ciljeva održivog razvoja, koje Srbija takođe prati. Navela je da je formiranje Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije jedan od koraka ka uvođenju sličnog mehanizma i u Parlamentu Srbije.

Tomić je podsetila učesnike skupa da je Srbija usvojila Nacionalnu strategiju održivog razvoja 2008. godine i Nacionalnu strategiju za aproksimaciju u oblasti životne sredine za Republiku Srbiju 2011. godine.

„I pored toga što ekonomska situacija u Srbiji nije jednostavna , uz veliku podršku Vlade i Parlamenta, Srbija mora što pre revidirati strategije i uskladiti ciljeve sa 17 novih ciljeva razvoja iz Agende 2030“, navela je predsednica Foruma.

U nastavku sastanka Tomić je upoznala učesnike skupa da Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije u XI sazivu čini 15 narodnih poslanika i 10 stalnih članova iz redova državnih institucije, univerziteta, privrede, organizacije civilnog društva, sredstava informisanja. Takođe, dodala je da Forum organizuje događaje na kojima se sastaju ključni akteri u sektoru energetike, međusobno informišu i raspravljaju o svim pitanjima iz oblasti energetike. „Imajući u vidu da narodni poslanici donose zakone, neophodan je otvoren dijalog sa svim akterima, koji omogućava narodnim poslanicima da donose odluke zasnovane na kvalitetnim informacijama, koje odražavaju brojna različita gledišta“, istakla je Tomić. Ona je upoznala učesnike sa aktivnostima Foruma u prethodnom sazivu i dodala da je Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine, razmatrana u pet održanih panela.

Istakla je da je Narodna skupština u protekle četiri godine uspostavila saradnju sa Sekretarijatom Energetske zajednice, koja je rezultirala obrazovanjem Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, na kome dva puta godišnje učestvuju članovi svih parlamenata država članica Energetske zajednice.

„Bez dobre energetske politike nema razvoja privrede. Adekvatno određivanje ciljeva omogućava smanjenje siromaštva, utiče na povećanje zaposlenosti i na zdravlje nacije“, navela je Aleksandra Tomić.

U nastavku sastanka, učesnicima se obratio ambasador Nemačke u Srbiji gospodin Aksel Ditman, istakavši važnost podizanja svesti i odgovornosti svih građana kada je u pitanju održivi razvoj energije i dodao da je Nemačka u saradnji sa institucijama GIZ-a i KfW, spremna da podrži Srbiju u razvoju održivog korišćenja energetskih resursa i podsticanju zaštite klime. Istakao je da nemačko iskustvo pokazuje da održivost i zeleni razvoj ne ugrožavaju industriju. Podsetio je da je globalno zagrevanje posebno aktuelna tema tokom poslednje decenije i naveo da su zajednički klimatski ciljevi EU za 2030 godinu, smanjenje emisije gasova staklene bašte. Ukazao je na značaj klimatskih pregovora koji su se održali u Parizu prošle godine kada je usvojen istorijski sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja. Naveo je da je Srbija i pre konferencije u Parizu najavila smanjenje emitovanja staklene bašte za tri odsto u odnosu na prethodni period, što predstavlja veliki izazov za Srbiju i veliku šansu za smanjenje zavisnosti od uvoza energije, kao i mogućnost smanjenja budžetskih troškova. Naveo je da je životna sredina fokus kojim se Nemačka bavi sa srpskim partnerom u oblasti otpadnih voda, jačanja energetske efikasnosti kao i u oblasti hidroenergije i podsetio da je je prošle godine otvoren u Srbiji prvi vetropark.

Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, naveo je da je Ministarstvo poslednjih godina intenzivno radilo na normativnoj regulativi i da je veliki korak za održivi razvoj učinjen usvajanjem Strategije razvoja energetike Republike Srbije za narednih 10 godina. Naveo je da je energija u svetu sve skuplja i da su resursi ograničeni, tako da treba tražiti nova rešenja. „I pored obaveza koje Srbija ima prema međunarodnoj zajednici i standardima Evropske unije, prvenstveno treba da imamo odgovornost prema svim građanima Srbije, jer oni imaju pravo da žive u ekološki lepšoj i zdravijoj Srbiji“, naveo je Predić.

U nastavku Foruma, članovi Foruma, ali i mnogobrojni gosti koji su prisustvovali sastanku, izneli su predloge i sugestije na pomenutu temu.


Video (1)

Petak, 14. oktobar 2016. | Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije 14.10.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja