29. april 2021. Drugi sastanak Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost

29. april 2021. Drugi sastanak Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost

Četvrtak, 29. april 2021.

Drugi sastanak Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost

Na drugom sastanku Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost predsednica i članovi Mreže razgovarali su o idejama i rešenjima koji bi doprineli zaštiti dece na internetu.


Predsednica Katarina Rakić je na početku sastanka iznela ideju da se Parlamentarna mreža za digitalnu bezbednost proširi širom Srbije, na gradove i lokalne samouprave. „Nažalost, ne postoji mesto u Srbiji koje nije ugroženo, zbog čega bi bilo korisno da osnujemo kancelariju ili zadužimo pojedina lica na nivou lokala da se bave ovom temom“, navela je Rakić. Prema njenim rečima, bilo bi dobro da članovi mreže posete okruge, gradove, opštine i sela u cilju podizanja svesti i edukacije građana na temu digitalne bezbednosti.

Rakić je predložila da se organizuju i predavanja, pre svega za roditelje, kako bi im se približila slika o štetnim posledicama koje korišćenje interneta može da ima po decu. Ona je dodala i da bi osnivanje kancelarije na nivou lokalnih samouprava ili okruga bilo korisno, kao i da bi za tu namenu trebalo da budu predviđena sredstva u budžetu za 2022. godinu. U skladu sa tim, predložila je razmatranje i osnivanje fonda, koji bi bio pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija ili formiranje, kako je rekla, samostalnog fonda koji bi Mreža kontrolisala.

Rakić je istakla da je ključni cilj ove mreže da se digitalna bezbednost uvede kao nastavni predmet u predškolsko i osnovno obrazovanje i predložila da Parlamentarna mreža za digitalnu bezbednost jednom mesečno održava sastanke sa skupštinskim odborima, kao i da se amandmanima na postojeća zakonska rešenja, koja se tiču ove teme, doprinese zaštiti dece na internetu.

U razgovoru koji je usledio govorili su članovi mreže Jelena Žarić Kovačević, Jasmina Karanac, Adam Šukalo, Goran Pekarski, Tomislav Janković i Ana Čarapić. Oni su zajednički ocenili da su javna slušanja na ovu temu veoma korisna, a na sastanku je izneta i ideja da se formira javni registar sertifikovanih edukatora koji bi mogli da drže edukacije i predavanja. Kako su naveli, veliku ulogu u rešavanju problema u ovoj oblasti imali bi i nastavnici i direktori škola, kao i predstavnici relevantnih ministarstava.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici UNDP Dražen Maravić i Nenad Gršić, koji su ukazali na dobre i loše strane korišćenja interneta. Oni su naglasili da, pre svega, deca treba da nauče da zaštite svoju privatnost, kako bi se zaštitili od štetnih sadržaja na internetu. Naveli su i da putem interneta deca mogu da se edukuju i sklapaju poznanstva, što je u okolnostima izazvanim pandemijom virusa COVID-19, korisno, imajući u vidu da su druženja svedena na minimum. Na sastanku je ocenjeno da medijska kampanja na ovu temu može dati veliki doprinos rešavanju navedenih problema i podizanju svesti dece i roditelja.

Na kraju sastanka, članovi Mreže su jednoglasno podržali članstvo u Parlamentarnoj mreži za digitalnu bezbednost narodnih poslanika Tomislava Jankovića, Nevene Vujadinović, Mladena Boškovića i Borisa Bursaća.


Video (1)

Četvrtak, 29. april 2021. | Drugi sastanak Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost 29.04.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja