9. mart 2021. Druga sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

9. mart 2021. Druga sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Utorak, 9. mart 2021.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Drugu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini, za utorak, 9. februar 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Pre usvajanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Samir Tandir, Mirsad Hodžić, Sanja Jefić Branković, Đorđe Milićević i Aleksandar Marković, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Za ovu sednicu usvojen je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama, 1995, koji je podnela Vlada;
  2. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Palestine u oblasti bezbednosne saradnje, koji je podnela Vlada;
  3. Predlog odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji je podnela Vlada;
  4. Predlog kandidata za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije, koji je podnela ministar pravde i
  5. Izveštaj o radu Agencije za energetiku Republike Srbije za 2019. godinu sa predlogom Zaključka Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.
Predloge zakona, u ime predlagača, obrazložio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Narodna skupština usvojila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički jedinstveni pretres o tačkama 1. i 2. i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 3. i 4. dnevnog reda sednice.

Narodna skupština započela je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 1. i 2. dnevnog reda sednice.

Tokom rada, potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač obavestila je narodne poslanike o prijemu ostavke narodnog poslanika Žarka Mićina na funkciju narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, povodom razmatranja te ostavke, koji je utvrdio da je podnošenjem ostavke nastupio slučaj iz člana 88. stav 1. tačka 2. Zakona o izboru narodnih poslanika, u kome se podnošenje ostavke navodi kao jedan od razloga za prestanak mandata narodnom poslaniku i predložio da Narodna skupština konstatuje prestanak mandata tom narodnom poslaniku. Saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika, izvršiće se popunjavanje upražnjenog poslaničkog mesta u Narodnoj skupštini.

Do kraja dana Narodna skupština zaključila je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 1. i 2. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 10. marta, Narodna skupština započela je zajednički i jedinstveni pretres o Predlogu odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji je podnela Vlada i o Predlogu kandidata za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije, koji je podnela ministar pravde.

Narodnim poslanicima tačke 3. i 4. dnevnog reda sednice, obrazložile su Tatjana Matić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i Maja Popović, ministar pravde.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je zajednički i jedinstveni pretres o tačkama 3. i 4. dnevnog reda sednice.

Trećeg dana rada, 11. marta, pre početka rada, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Milija Miletić, Zagorka Aleksić, Zoltan Pek, Đorđe Milićević i Mihailo Jokić zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Nakon toga, Narodna skupština je na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i Izveštaja Odbora za administrativno – budžetska i mandatno –imunitetska pitanja i shodno članu 27. stav 5. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnoj poslanici Jeleni Kocić, izabranoj sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU, nakon čega je narodna poslanica položila zakletvu.

U nastavku rada, narodni poslanici su obavili raspravu o Izveštaju o radu Agencije za energetiku Republike Srbije za 2019. godinu sa Predlogom zaključka Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Izveštaj je predstavio direktor i član Saveta Agencije za energetiku Dejan Popović.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić odredio je četvrtak, 11. mart sa početkom u 18.20 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Druge sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama, 1995 i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Palestine u oblasti bezbednosne saradnje, koje je podnela Vlada.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je i Predlog odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji je podnela Vlada. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić čestitao im je na izboru i poželeo uspeh u radu.

U Danu za glasanje, Narodna skupština je, od 18 kandidata za članove Veća Agencije za sprečavanje korupcije, koje je predložila ministarka pravde Maja Popović, izabrala pet članova Veća. Izabrani su Stevo Bajić, Danica Marinković, doc. dr Miloš Stanković, Biljana Pavlović i Tamara Mišić. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić čestitao im je na izboru i poželeo uspeh u radu.

Narodna skupština usvojila je i Predlog zaključka Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku povodom razmatranja Izveštaja o radu Agencije za energetiku Republike Srbije za 2019. godinu.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i glasanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Drugu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.Video (13)

Utorak, 9. mart 2021. | Druga sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 09.03.2021.(I)

Utorak, 9. mart 2021. | Druga sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 09.03.2021.(II)

Utorak, 9. mart 2021. | Druga sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 09.03.2021.(III)

Utorak, 9. mart 2021. | Druga sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 09.03.2021.(IV)

Sreda, 10. mart 2021. | nastavak Druge sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 10.03.2021.(I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 8


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31